Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Britse isp’s verliezen hoger beroep in auteursrechtenzaak

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 7 maart 2012 08:01 uur

In Groot-Brittannië hebben twee grote isp’s het hoger beroep tegen enkele auteursrechtenorganisaties verloren.

De provider TalkTalk en BT (British Telecom) hebben vergeefs bezwaar gemaakt tegen de Digital Economy Act. Die Engelse wet stelt dat de interverbinding van klanten van providers die zelfs na herhaaldelijke waarschuwingen illegaal blijven downloaden, afgesloten kan worden.

Het afsluiten van internetters volgens deze zogeheten three-strikes-wetgeving is in strijd met de Europese wettgeving, menen de isp’s in deze zaak. Ook zou het inbreuk maken op de privacy en leidt het mogelijk tot hoge kosten voor zowel de eindgebruiker als de service provider. De rechter heeft die bezwaren nu dus van tafel geveegd.

De vraag of deze wet waar het hier om gaat, het juiste middel is om auteursrechten schending mee aan te pakken, blijft echter onbeantwoord.

Volgens de betrokken auteursrechtenrganisaties is het de hoogste tijd dat de isp’s ‘stoppen met het verzet en zich eens aan de wet gaan houden’, schrijft PC Pro.

Tegenstand
Consumentenorganisaties betreuren de uitspraak van de rechter en zeggen dat de wetgeving aangepast moet worden om te voorkomen dat ‘de wet door de creatieve industrie als middel wordt wordt gebruikt ten koste van consumenten’.

Volgens de burgerrechtenorganisatie Open Rights Group is er één vraag waarop de rechter geen antwoord heeft gegeven: namelijk of deze wet wel deugt. Het Britse ministerie van Cultuur, Media en Sport had bij het maken van deze wet geen bewijs, anders dan cijfers die waren aangeleverd door diverse beroepsorganisaties, aldus een woordvoerder van de Open Rights Group.

Volgens de burgerrechtenorganisatie zullen er grote problemen blijven ontstaan. “Publieke wifi-netwerken lopen bijvoorbeeld gevaar omdat de beheerder al een straf wegens auteursrechtenschending kan krijgen zonder dat daar overtuigend bewijs voor nodig is.”

Het is nog niet bekend of de providers in cassatie gaan bij Hoge Raad.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.