Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek VS/Japan: glasvezel kan tot duizendvoud meer aan

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 maart 2012 08:06 uur

Amerikaanse en Japanse wetenschappers hebben een methode ontdekt om de capaciteit van glasvezel met een duizendvoud te vergroten. Het geheim schuilt in het kunnen scheiden van licht in het kleurenspectrum van de glasvezel. In theorie zou dat betekenen dat snelheden over glasvezel flink kunnen worden opgeschroefd.

De huidige optische netwerken gebruiken lichtfrequenties in gigahertz-band. Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh en de Japanse universiteit van Tsukuba hebben een kristal ontdekt waarmee frequenties kunnen worden gescheiden in de glasvezel zonder dat er data verloren gaat. Tot voor kort werd dat niet mogelijk geacht en werd het frequentiebereik beperkt tot gigahertz.

Petaherz
Met de nieuwe techniek, waarmee de frequenties uit het kleurenspectrum van de glasvezel worden ‘gescheiden’,  kunnen naast de gigahertz-band ook de frequenties in het terahertz-bereik worden benut.  De wetenschappers denken met dezelfde techniek uiteindelijk ook de petahertz-frequenties te kunnen ontsluiten.

De ontdekking werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Photonics, hoewel het onderzoek zelf al in augustus vorig jaar plaatsvond.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.