Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISOC pleit voor open internet tijdens ICANN-bijeenkomst

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 maart 2012 08:05 uur

Internet service providers worden wereldwijd steeds vaker gebruikt als instrumenten om de auteurswetten na te leven. Die kritiek heeft de Internet Society (ISOC) deze week geuit tijdens de ICANN-bijeenkomst op Costa Rica.

In diverse landen, waaronder Nederland, worden isp’s betrokken bij de handhaving van de auteurswetten. Zo moeten XS4ALL en Ziggo sinds kort van de rechter Bittorrent-zoekmachine The Pirate Bay blokkeren. Ook elders duiken steeds meer van dergelijke voorbeelden op.

Ook hekelt de ISOC de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) in de VS. In een officiële verklaring van Board of Trustees van de ISOC die tijdens de ICANN-bijeekomst is verspreid, wordt vooral de manier bekritiseerd waarop de ACTA tot stand is gekomen.

“Alle onderhandelingen die impact hebben op het hele internet, moeten open en transparant worden gevoerd samen met alle betrokken partijen.” Volgens de ISOC kan de ACTA ertoe leiden dat internettoegang en het wettelijk gebruik ervan wordt beperkt. En dat werkt innovatie tegen, aldus de internetorganisatie.

Als er problemen opgelost moeten worden, moet dat gebeuren in een open dialoog met alle betrokkenen, met respect voor de vrijheid van meningsuiting en met het doel om het open karakter van internet te behouden.

De ISOC roept op om openheid, samenwerking en transparant toezicht na te streven.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.