Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Britten vieren 10 miljoenste .uk-registratie

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 20 maart 2012 08:03 uur

Het is feest in Engeland. In ieder geval aan de Edmund Halley Road in Oxford waar de Britse registry Nominet is gevestigd, want de grens van 10 miljoen .uk-domeinnamen is bereikt.

Daarmee is het Britse toplevel domein (TLD) de vierde populairste internetextensie (na .com, .de en .net).

Het landendomein .uk werd in 1985 opgezet. Pas vijftien jaar later waren er een miljoen domeinnamen geregistreerd die eindigen op .uk. Sindsdien is het Britse toplevel domein echter snel gegroeid want op dit moment – twaalf jaar na de 1 miljoenste domeinnaam – is het aantal Britse domeinnamen vertienvoudigd, aldus de registry Nominet.

Engeland kent een groot aantal subvarianten van .uk. De bekendste en populairste is ongetwijfeld .co.uk. Daarnaast bestaat er voor officiƫle overheidsinstanties de extensies .gov.uk. En voor bedrijven die in Engeland zijn gevestigd, is er om een ltd.uk-domeinnaam te registreren en voor academici is er .ac.uk.

Verder kent Engeland ook nog .org.uk (bedoeld voor organisaties) en .me.uk (persoonlijke sites). Deze laatste twee extensies zijn overigens sinds 2007 alleen maar in populariteit gedaald, zo blijkt uit het jaarverslag van 2011 van Nominet.

Langer
Het feestje van .uk wordt door Nominet ook aangegrepen om een belangrijke verandering aan te kondigen voor nieuwe houders van een Britse domeinnaam. Vanaf mei is het namelijk mogelijk om .co.uk en .org.uk-domeinnamen langer dan de vaste periode van twee jaar te registreren. Dit zal via een uitgebreide marketingcampagne door Nominet bekendgemaakt worden.

Ook in .NL
Ook in Nederland is het binnenkort feest. Over ongeveer een maand verwacht de SIDN de grens van 5 miljoen .nl-adressen te bereiken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.