Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Zonne-energie levert te weinig op voor datacenters’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 maart 2012 08:03 uur

Het rendement van zonne-energie voor het opwekken van elektriciteit voor datacenters wordt zwaar overschat. Soms kunnen hooguit de lampen in een datacenter op de geleverde zonne-energie branden.

Tot die conclusie komt James Hamilton, een vice-president bij Amazon, op een persoonlijk blog. Hij heeft onderzocht hoe het zit met de cijfers van enkele grote Amerikaanse datacenters bij het gebruik van zonnepanelen.

Het Facebook-datacenter in Prineville bijvoorbeeld heeft een vermogen 25 megawatt. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen die tezamen 100 kilowatt moeten kunnen leveren. “Maar  als dat zo is, levert dat slechts 0,4 procent van de energie van het datacenter”, redeneert Hamilton.

Maar zelfs dat wordt niet gehaald, zo stelt hij. ’s Nachts leveren zonnepanelen bijvoorbeeld geen energie en ook niet als het slecht weer is, wat in Oregon nog al eens het geval schijnt te zijn.

Het werkelijke rendement ligt dus nog lager. Met behulp van de solar power calculator zou de zonne-energieinstallatie van Facebook ongeveer 13,75 kilowatt opwekken, oftewel 0,055 procent van de totale energiebehoefte van het datacenter.

Kleine bijdrage
Bij het datacenter van Apple in Maiden is het iets beter gesteld. Dat datacenter heeft een geschat vermogen van 78 MW. De fabrikant van de iPad heeft bovenop het datacenter een zonne-installatie gebouwd voor 20 MW. Volgens berekeningen van Hamilton ligt het rendement rond de 16 procent, oftewel 3,2 MW.

Daarmee lijkt blijkt zonne-energie opnieuw slechts een kleine bijdrage te leveren aan de totale energiebehoefte. Om voldoende stroom uit de zonnestralen te krijgen, zouden de panelen op het iDatacenter bijna 25 keer zo groot moeten zijn, zo heeft Hamilton berekend. “De vraag dient zich dan op of zoveel ruimte wel vrijgemaakt kan worden voor een datacenter.”

Het gebruik van zonne-energie voor datacenters berust volgens Hamilton vooral op slechte ideeën en marketingverhalen.

Peter, 26 maart 2012 11:44 am

En wat voor stroom gebruikt meneer James zelf? Kolen?

Alex Bik, 26 maart 2012 4:14 pm

Dit wisten we toch al lang? Er zijn twee redenen waarom je zonepanelen zou toepassen: Om geld te besparen en voor het milieu. Het eerste gaat hem niet worden, daar zijn PV cellen nog veel te duur voor en bovendien heeft het als bij-effect dat het stroomverbruik van het datacenter gaat fluctueren waardoor je bij je energieleverancier een veel minder goede prijs krijgt. Dus wat je aan de ene kant bespaart geef je aan de andere kant net zo hard weer uit. En qua mileubelasting komt er bij de productie van PV cellen al zoveel CO2 en andere schadelijke rommel in het milieu dat je dat tijdens de levensduur van de panelen niet meer goed gaat maken.

Maar goed, da's allebei al heel lang bekend. Ik vraag me af waarom dat nu ineens als nieuws gezien wordt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.