Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kop van Noord-Holland krijgt internet via een straalverbinding

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 28 maart 2012 08:03 uur

Ondernemers in de Kop van Noord-Holland kunnen binnenkort breedbandinternet krijgen via een straalverbinding. Internetaanbieder Tele2, die de aansluitingen technisch verzorgt, spreekt van een primeur in Nederland.

De straalverbinding wordt gebruikt in de buitengebieden als alternatief voor glasvezel. Volgens Tele2 zijn de prestaties van de straalverbinding wel vergelijkbaar met een glasvezelaansluiting. Bedrijven kunnen met een straalverbinding tot 300 Mbps internetten, zo blijkt uit een document (pdf) van de betrokken partijen.

De straalverbinding is een verbinding tussen het bedrijf en een centraal punt die in verbinding staat met het netwerk van Tele2. Het telecombedrijf heeft hiervoor in Nederland op ongeveer vijftig locaties zendmasten staan. Ook kunnen bedrijven zelf een zendmast geïnstalleerd krijgen.

Primeur
Tele2 is naar eigen zeggen de eerste provider die op deze manier in Nederland breedband internet aanbiedt.

Of bedrijven voor het initiatief zullen warmlopen, valt echter nog te bezien. De prijzen voor een aansluiting lopen uiteen van 195 euro tot 350 euro per maand, afhankelijk van het aantal aansluitingen binnen een bedrijf. Ook worden er eenmalige opstartkosten berekend van minimaal 1000 euro.

Overigens daalt de prijs voor een straalverbinding als meer bedrijven in het aansluitgebied voor een dergelijke breedbandoplossing kiezen. De komende maanden worden daarom voor ondernemers in het gebied nog enkele informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Arjan, 30 maart 2012 2:43 pm

Echt een primeur is dit totaal niet. Jaren geleden heb ik zelf voor bepaalde bedrijven nog straalverbindingen opgezet, meestal als zijnde backupverbinding naast de primaire route door de grond. Het is iets wat vele telecom providers als KPN en Vodafone al jaren als mogelijkheid aan kunnen bieden echter niet via standaard prijzen op een of andere website.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.