Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Alleen Amsterdam vraagt eigen TLD aan

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 30 maart 2012 08:04 uur

Amsterdam lijkt de enige Nederlandse gemeente te zijn die een eigen internetextensie heeft aangevraagd. Gisteren sloot de inschrijving voor de aanvraag van nieuwe generieke toplevel domeinen (gTLD’s).

Van een aantal grote steden die ISPam.nl heeft gepolst, heeft alleen Amsterdam een eigen TLD aangevraagd.

Zowel Den Haag, Eindhoven, Utrecht, Groningen als Rotterdam hebben geen interesse om tegen de hoge kosten een eigen TLD aan te vragen. “Alle modellen wijzen op een negatieve businesscase”, vertelt persvoorlichter Mark de Boer van de gemeente Rotterdam desgevraagd.

In Den Haag was de behoefte te gering en de prijs te hoog, aldus Jeroen Nugteren van de gemeente Den Haag. “Bij een rondvraag hier was de behoefte niet dusdanig dat we het de investering waard vonden.”

Dot Amsterdam
Eerder deze week bleek al dat de gemeente Amsterdam wel een aanvraag voor .amsterdam heeft ingediend. De gemeenteraad heeft daar eind februari mee ingestemd. Wethouder Lodewijk Asscher ziet de TLD als een extra promotie-tool voor de stad Amsterdam.

De gemeente werkt daarbij samen met een externe partij die het grootste deel van het financieel risico draagt.  De gemeente Amsterdam verstrekt een eenmalige bankgarantie van 50.000-70.000 euro aan de betrokken partij en ontvangt voor ieder geregistreerd domein een nader te bepalen bedrag aan royalties, zo is afgesproken. Daarnaast zal Amsterdam jaarlijks 40.000 euro aan marketing uitgeven gedurende maximaal vijf jaar.

België
Voor zover bekend zijn er in België tenminste drie gTLD’s in aanvraag. De hoofdstad heeft de TLD .brussels aangevraagd. Daarnaast zijn in ieder geval ook .gent en .vlaanderen aangevraagd.

Sebastiaan, 30 maart 2012 9:45 am

Belachelijk dat ze in deze tijd van bezuinigingen zoveel uitgeven aan zo iets stoms als een EIGEN TLD! (w00t 1773 !!111)

Zoals Jules Deelder al zij. "Het geld dat in Rotterdam wordt verdient word in den haag verdeeld en in Amsterdam over de balk gegooid."

Arjan, 30 maart 2012 2:46 pm

Ben het helemaal met Sebastiaan eens!! Tijd voor Kamervragen.

 • Pingback: Amsterdam enige Nederlandse gemeente die eigen tld wil | Tech-nieuws

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.