Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Gebruik clouddiensten verdubbelt dit jaar’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 april 2012 08:06 uur

Een op de vijf bedrijven en organisaties in Nederland maakte vorig jaar op de een of andere manier gebruik van een clouddienst. Dit jaar zal dat aantal verdubbelen tot 40 procent van de bedrijven. Maar de groei had nog groter kunnen zijn omdat veel bedrijven er nog onbekend mee zijn.

Dat staat het onderzoek ‘Groeistuipen van Cloud Computing’ (pdf) dat Heliview Research & Consultancy in opdracht van ABN AMRO heeft gedaan. Hiervoor is bij 1100 Nederlandse bedrijven en instellingen onderzoek gedaan naar de impact van cloud computing op de Nederlandse ict-sector.

Volgens de onderzoekers zal het gebruik van cloud computing dit jaar verdubbelen tot 40 procent van de Nederlandse bedrijven en instellingen.“In 2012 zullen eindgebruikers zich steeds meer gaan oriënteren op de cloud als alternatieve vorm om ict-middelen beschikbaar te maken”,  zo stellen ze in het onderzoek. Naar verwachting zullen kleine bedrijven sneller de stap richting cloud computing maken.  Dit kan ze namelijk veel kostenvoordeel en gemak opleveren.

Toch wordt een snelle adoptie van clouddiensten door het mkb nog geremd door de onbekendheid met het fenomeen. “Vooral de kleinste organisaties van het Nederlandse bedrijfsleven hebben nog een aanzienlijke kennisachterstand met betrekking tot de cloud.” Daarnaast zijn ook bepaalde sectoren ondervertegenwoordigd bij het gebruik van de cloud.

Enkele cijfers
Volgens de onderzoekers gebruikte in januari van dit jaar 5 procent van alle vestigingen in Nederland cloudgebaseerde toepassingen zoals Google Apps of Microsoft Office 365.

Iets minder bedrijven (slechts 3 procent) gebruikte een cloudgebaseerde backupdienst. Tweederde van de ondervraagde bedrijven gebruikt een backupsysteem op de eigen vestiging.

Motieven en drempels
“Cloudgebruikers van het eerste uur zeggen dat ze vooral voor clouddiensten hebben gekozen vanwege de flexibiliteit. Het kunnen werken ongeacht de hardware, de tijd en de plaats bleek het belangrijkste argument. Daarnaast spelen kostenbesparingen ook een grote rol bij de keuze voor de cloud.”

De punten waar zakelijke gebruikers nog het meeste over twijfelen, is de bescherming van data, continuïteit van de leverancier en het risico dat de dienst afgesloten wordt. “Deze zorgen weerhouden sommige organisaties nog ervan om clouddiensten te gebruiken”, aldus Heliview.

Tot slot schetsen de onderzoekers hoe de acceptatie van cloud computing vaak verloopt. Dit gebeurt doorgaans in de volgorde: van on premise, naar outsourced, via hosted cloud naar private cloud. Later vindt de stap naar de public cloud plaats, al dan niet  op onderdelen.

 

Peter, 2 april 2012 1:15 pm

Waar is het artikel "ISPam.nl weekoverzicht op zondag" ?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.