Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eindhoven mag glasvezelnetwerk van 600 Mbps testen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 4 april 2012 08:03 uur

In delen van Eindhoven kunnen bedrijven en bewoners nu een glasvezelabonnement nemen met symmetrische snelheden tot 600 Mbps. Het is het snelste internetabonnement dat op dit moment verkrijgbaar is.

De beschikbaarheid is vooralsnog wel beperkt. Het nieuwe glasvezelabonnement is vanaf vandaag alleen bij provider Wisper te krijgen in de Eindhovense wijken Achtse Barrier, Acht en Blixembosch.

Het nieuwe abonnement is onderdeel van een pilot dat Wisper uitvoert samen met GlasOperator. Deze operator huurt glasvezelkabels en zorgt er door belichting voor dat het netwerk te gebruiken is door service providers en bijvoorbeeld zorginstellingen en omroepen.

Volgens directeur Ruud van den Oosterkamp van GlasOperator heeft het bedrijf bewust voor Eindhoven gekozen als testlocatie voor het snelste internet van Nederland. Vanwege het ‘innovatieve kennisgebied’ zou Eindhoven een ideale locatie zijn.

Eindhoven is niet de enige locatie waar GlasOperator actief is. Ook in Alphen aan den Rijn, Rotterdam, Vught, Nootdorp, Bilthoven en De Bilt beheert het bedrijf glasvezelnetwerken.

Johan, 5 april 2012 8:55 pm

Voor zover bekend beheren zowel Wisper als GlasOperator binnen Eindhoven in de wijken Achtse Barrier en Blixembosch nog geen meter glasvezel. Gehele beheer van deze glasvezel ligt in handen van Edutel welke ook het beheer van de glasvezel in de rest van Eindhoven doet.

Het netwerk in de wijken Achtse Barrier en Blixembosch kent een open karakter waarbij 3de partijen als Wisper wel gebruik hiervan kunnen maken.

@Edwin: Acht beschrijven als wijk van Eindhoven maak je jezelf overigens niet populair mee. Acht betreft een Dorp wat onder Eindhoven valt, niet een wijk. Bij het binnenrijden van Acht staan er ook keurig borden dat je Acht binnenrijd.

Johan 2, 24 juni 2012 1:33 pm

Graag reageer ik op de reactie van Johan (1). Edutel is een provider en heeft geen netwerk in beheer.

Het (actieve) netwerk is in beheer bij o.a. KPN en GlasOperator. Zij op hun beurt huren de glasvezelkabels bij Reggefiber (het passieve netwerk), die eigenaar is van de glasvezelkabels.

Edutel op zijn beurt koopt bandbreedte (access) in bij KPN en Wisper bij GlasOperator.

Overigens is 600Mbps inmiddels voor GlasOperator geen test meer, in Rotterdam en Alphen ad Rijn zijn momenteel al klanten die 600Mbps of 1Gbps afnemen.

Frank, 15 september 2013 8:48 pm

Ik kwam dit bericht toevallig tegen en wil dit toch wel even kwijt.
Wisper heeft blijkbaar te weinig aanmeldingen gehad en levert dus tot op heden geen diensten in de wijken Achtse Barrier en Blixembosch en in Acht.

Ook staat deze al maanden niet meer bij de aanbieders.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.