Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

En weer ontbrak de hostingsector (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 12 april 2012 08:02 uur

Op 3 april werd in Tilburg het Privacy & Identity Lab (PI.lab) gelanceerd. Een initiatief van twee universiteiten (Tilburg en Nijmegen) en TNO met als doel onderzoek gaan doen naar privacy en indentiteit gerelateerde onderwerpen. Naast de inbrengt van deze 3 instellingen wordt PI.lab mede mogelijk gemaakt door de SIDN.

De bedoeling van een lancering lijkt mij te zijn: een groot publiek, bij voorkeur ook de pers, bekend maken met het initiatief en alvast een voorproefje geven van wat er te verwachten valt. Dat eerste, een groot publiek bereiken, dat is op het eerste gezicht gelukt. Er waren volgens de organisatie circa 200 aanmeldingen met een goede verdeling tussen vertegenwoordigers van overheid, wetenschap en bedrijfsleven en pers was er ook. In hoeverre het tweede doel, de aanwezigen een blik in de keuken te laten werpen, is gelukt is sterk afhanelijk van hoe je naar privacy en identiteit aankijkt. Als je privacyfunctionaris bij een bank bent, kijk je anders naar de gepresenteerde cases dan een security officer die bij een netwerkbedrijf werkt.

Daarmee kom ik direct tot een eigenaardige constatering. Ik heb echt diverse keren de zaal goed rondgekeken, maar ik heb los van een enkele vertegenwoordiger van grote telco’s niemand gezien met kennis van de hostingsector, laat staan dat ik een deskundige op het gebied van datacenters kon ontdekken.

Ik heb enkelen de vraag voorgelegd of mijn constatering dat de internet -en datacenterbedrijven schitterden door afwezigheid juist was. Ik heb daarop twee voorspelbare en tegelijkertijd onthutsende antwoorden gekregen. Het eerste was, dat men ICT~Office had uitgenodigd. Ok, ze waren dan door omstandigheden niet aanwezig, maar die vertegenwoordigen toch de internetsector?

De tweede reactie deed daar nog een schepje bovenop. Even voor de duidelijkheid, PI.lab wil samenwerken met marktpartijen en daaruit moet op termijn onderzoek, betaald onderzoek wel te verstaan, komen. Dat de meeste hosters te klein zijn om wetenschappelijk onderzoek te betalen, dat lijkt mij duidelijk. Echter kennis uitwisselen met de markt, dat lijkt mij een gratis event waar alle partijen direct wat aan hebben. En wat kreeg ik te horen van onderzoekers betrokken bij het project: ach dat soort bedrijven heeft nooit geld en tijd over voor ons, en we hebben de SIDN toch.

Waarop ik vroeg: maar heb je ze dan rechtstreeks benaderd – wel eens gedacht aan bijvoorbeeld DHPA? Het antwoord op die vraag bleef men mij schuldig. Dat irriteert me, want niet voor de eerste keer constateer ik dat de hostingsector niet wordt gezien of gehoord. Absoluut onwenselijk, maar of alle partijen dat ook inzien, ik waag het te betwijfelen.

Tim Boormans, 12 april 2012 9:11 am

Mooie column. Ik was ook aanwezig. Niet echt prominent, maar toch jammer dat je me niet opgemerkt hebt. Misschien herinner je je nog degene die omstreeks 15:15 midden tijdens de presentatie de zaal uitliep? Dat was ik :-)

Ik had me veel voorgesteld van deze opening, maar het feit dat ik halverwege een presentatie wegloop moet voldoende zeggen. Er zaten goede presentaties tussen, er zaten ook onwaarschijnlijk slechte presentaties tussen.

Mijn reden om aanwezig te zijn is dat ik zelf veel aandacht aan privacy en identiteit besteed en als softwareontwikkelaar wil ik daar graag in vooroplopen. Echter toen ik aan TNO vroeg hoe ik hierin kon participeren kreeg ik een vreemde blik en werd mij gevraagd of ik het wel goed begrepen had. Er was geen enkele interesse om kennis/participatie van buitenaf te verkrijgen.

In de discussierondes van het middagprogramma kon ik geen toegevoegde waarde ontdekken. Enkel dan dat weer eens pijnlijk duidelijk werd dat mensen zaken uitvoeren zoals Zij denken dat het geweldig is, en niet zoals de markt vind dat het geweldig is. Zonder onderzoek harde stellingen innemen en verdedigen. En dan natuurlijk nog de meneer die vertelde dat zijn "Digitale Kluis"-product geweldig en onkraakbaar is, behalve als je je gsm verliest. Al met al voldoende reden om vroegtijdig huiswaarts te gaan. Jammer van die mooie, zonnige dag.

Rashid Niamat, 12 april 2012 11:16 am

Tim,

het middagprogramma heb ik met opzet buiten de column gehouden omdat het in mijn optiek afleidde van de constatering dat het onderwerp een betere zaalvulling (lees: echte ervaringsdeskundigen van de dagelijke problematiek) verdient.
Hoe dat doel bereikt kan worden is mij vooralsnog onduidelijk. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat de houding van de TNO persoon die jij sprak niet helpt aan het oplossen van dat vraagstuk.

Sacha van Geffen (greenhost), 12 april 2012 12:54 pm

Ik was ook de hele dag aanwezig en reken mezelf wel tot de hostingsector. Dit neemt niet weg dat je centrale punt dat de organisatie meer had kunnen doen om die sector aan te spreken geen slecht idee geweest was.
Anderzijds vraag ik me af hoeveel hosters daadwerkelijk interesse en/of tijd hebben om op deze (conceptuele) wijze met deze onderwerpen bezig te zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.