Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloud bespreekbaar voor defensie (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 19 april 2012 08:02 uur

Clouddiensten zijn al weer enige jaren vast onderdeel van de dienstverlening van elke hoster, datacenter en andere it-dienstverlener. Voor bijna elke behoefte is er wel een cloudoplossing. Potentiële klanten krijgen termen als SaaS, PaaS, IaaS en XaaS voorgeschoteld om aan te geven dat écht alles mogelijk is.

Echter, rond cloud hangt nog steeds de waas van onzekerheid als het gaat om begrippen als privacy, integrity en security. Niet voor niets is er een hele categorie gebruikers van it-diensten die zich tot op heden niet laat strikken voor deze moderne ontwikkeling. Zoals bekend zijn dat de supergrote bedrijven, bedrijven die in bepaalde complexe sectoren opereren en natuurlijk de overheden.

Nu is deze opsomming van gewenste klanten redelijk grof, want niet bij elke type dienst dat wordt afgenomen spelen de zorgen rond cloud. Daardoor is het dus mogelijk en verdedigbaar dat zowel ’s lands grootste kruidenier als die blauwe luchtvaartmaatschappij een deel van de dienstverlening wel naar de cloud hebben gemigreerd. Dat betreft diensten die niet classified zijn en waarvoor dus lagere eisen gelden. Die lagere eisen kunnen er zelfs tot leiden dat een deel van de afgenomen diensten in een publieke cloud worden geplaatst.

Voor het bedrijfsleven – de aanbieders van clouddiensten – blijft het lastig met name overheden te overtuigen van het nut van cloud diensten. Het aantal voorbeelden dat wordt genoemd van succesvolle cases is met alle respect al jaren even gering. Er wordt gewezen naar een paar exotische toepassingen in een handvol Aziatische landen en wat standaard informatie portals in de VS. Ja,  dat zijn dus overheden in de cloud, maar echt veel voorstellen doet het nog niet.

Daarom is het ook zo interessant te lezen dat de US Airforce op dit moment een inventarisatie ronde doet onder het Amerikaanse bedrijfsleven voorafgaand aan een aanbesteding. Onderwerp van de consultatie is het inzetten van de publieke cloud voor het faciliteren van 1.000.000 (1 miljoen dus) thin, zero clients.

En ook al is het nog vroeg en kan de Air Force Space Command nog steeds tot iets anders besluiten, dit is wel het type showcase waar grote delen van de industrie al jaren op zit te wachten. Want als deze veeleisende gebruiker het aandurft de cloud in te gaan, dan moet het wel goed zijn?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.