Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

On Shore Cloud: fixatie of noodzaak (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 26 april 2012 08:01 uur

Berichten over cloud afkomstig van de industrie zijn in de regel lovend en de meeste gebruikers hebben minder te klagen dan bij andere vormen van hosting of applicatiebeheer. Toch loopt de cloud tegen een aantal barrières aan die maar niet doorbroken kunnen worden.

Die barrières zijn zoals bekend de zorg of integriteit van de data, veiligheid van het concept, maar vooral de locatie van de data. Hierdoor is het ook anno 2012 nog steeds onmogelijk dat iedereen voor elke vorm van cloud zal kiezen. Wij kennen dat ook in Nederland, de rijksoverheid weigert met commerciële aanbieders in zee te gaan en kiest voor het optuigen van een eigen cloud. Niet goedkoop, maar schijnbaar wel beter.

De tegenstelling tussen aanbieders ‘bij ons is echt alles mogelijk’ en beoogde gebruikers die de boot afhouden en feitelijk zeggen ‘we vertrouwen jullie niet’ is geen exclusief Nederlands verschijnsel. Zoals eerder geschreven is het aantal echt interessante overheidstoepassingen van clouddiensten via commerciële partijen tot op heden beperkt.

Dat leidt tot het nodige ongemak, zeker omdat bij de grote aanbieders en consultancy firma’s de omzet onder druk staat. Overheden bezuinigen net als het bedrijfsleven en dan is investeren in nieuwe diensten, hoe zeer die ook bijdragen aan verdere verschuivingen van CAPEX naar OPEX, niet logisch.

Vandaar ook dat berichten opvallen waaruit blijkt dat de industrie ongeduldig wordt.
Kritische geluiden over de cloud worden dan ook steeds agressiever afgedaan als onzin en ongewenst. Voorbeelden daarvan waren vorige week de toekenning van de BigBrother award in Duitsland aan de cloud. Een aantal partijen was furieus. De cloud is wel betrouwbaar, veilig en goed en die privacy-extremisten moeten terug in hun hok.

Een nog sprekender voorbeeld komt uit Australië. In dat land, dat echt niet geldt als een kritische bondgenoot van de VS stelt men dat ‘hosting data overseas, including in the United States, by definition entails greater risk and unduly exposes consumers to their data being scrutinised by foreign governments‘(link).

Wat er staat, is dat Australië niet akkoord gaat met offshoring van data. Dit leidde tot heftige kritiek van de bekende Amerikaanse cloudaanbieders, hardware en software vendors. Zelfs de hoogste Amerikaanse handelsdiplomaten (link naar jaarverslag) bemoeiden zich met de zaak en hekelden in de pers de ‘on-shore cloud fixation‘, zonder enig effect.

De ‘on-shore cloud fixation‘ down-under lijkt mij overigens geen rare afwijking maar pure noodzaak. En dat de VS expliciet wordt genoemd, heeft natuurlijk alles te maken met de Patriotact. Lokale aanbieders profiteren hier natuurlijk van. Die kunnen nu met extra kracht argumenten als ‘buy local, buy Australian’ inzetten. Doen Nederlandse cloudaanbieders zoiets trouwens ook?

ISPam.nl Job board

Sven, 26 april 2012 8:12 am

Wij vermelden sinds enige tijd op onze website dat we niet onder de patriot act vallen. Onze klanten vragen het steeds vaker en het is op Enterprise niveau zeker een issue. Juridisch is het nog wel allemaal wat grijs.

Rashid Niamat, 26 april 2012 8:24 am

Sven,

interessant te lezen dat jullie het herkennen als een vraag uit de markt en het inmiddels gericht inzetten als component van de positionering.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...