Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Snel, sneller, snelst (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 3 mei 2012 08:00 uur

Een van de onmiskenbare trends bij internet en it is dat alles steeds beter wordt. Dit verschijnsel voorspelde Gordon Moore reeds in 1965 en wordt daarom ook tegenwoordig de Wet van Moore genoemd. Door permanente technische innovaties zijn we inmiddels beland in een situatie waarin breedbandtoegang de standaard is. Snelheden die consumenten anno 2012 afnemen zijn vele malen hoger dan menig bedrijf zich amper 10 jaar geleden kon permitteren. En dat een smartphone een CPU heeft die meer kracht heeft dan een standaardserver van rond de eeuwwisseling zal ook niet meer lang op zich laten wachten.

Door al die toegenomen rekenkracht en vooral ook snelheid is het gebruik van internet enorm veranderd. Er zijn diensten ontstaan die echt alleen maar mogelijk werden door snelle connectiviteit en vlotte hardware. De online gamingindustrie is daarvan een mooi voorbeeld. Als je ziet wat die toepassingen vergen en hoe een gamer met een net iets te oude pc of trage verbinding een lame duck is, begrijp je maar al te goed welke impact die verbeteringen hebben gehad.

Buiten de gamingscene zijn er ook tal van serieuze toepassingen die alleen maar mogelijk zijn met gedegen verbindingen en state of the art hardware. Online bankieren is een voorbeeld van een dienst die pas na de komst van breedband grootschalig werd geaccepteerd door de burger en e-commerce was voor zowel aanbieders als beoogde klanten nooit een succes geweest als we nog met inbelmodems hadden gezeten. Vraag en aanbod profiteren dus van de combinatie snelle platforms met goede verbindingen. De vraag is hoe lang deze strijd om steeds sneller kan blijven doorgaan. Zijn er geen onneembare hordes, zoals beperkingen in de fysieke infrastructuur?

Het antwoord op die vraag heb ik niet. Als ik een bericht van Ovum voorbij zie komen waarin melding wordt gemaakt van de nieuwe ‘Verizon Financial Premier Low-Latency Service’ waarmee ‘speeds as low as 14.5 milliseconds round-trip’ (link) mogelijk zijn lijkt mij dat te duiden op verdere verbeteringen in performance. Met andere woorden, we hebben de grenzen nog niet bereikt.

Dat deze dienst speciaal voor beurshandelaren e.d. in de markt is gezet, is trouwens ook bewijs dat superlage pings niet alleen voor serieuze gamers een vereiste is. Maar voor welke sectoren zijn dergelijke waarden nog meer van belang?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.