Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Greenpeace: datacenters moeten nog groener

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 mei 2012 08:04 uur

Hoewel datacenters flinke vooruitgang hebben geboekt met het verminderen van het energieverbruik, is het voor milieuorganisaties nog niet genoeg.

“Met alle respect voor de reeds geboekte vooruitgang op het gebied van energie-efficiëntie, vragen wij om meer te doen.” Dat heeft Gary Cook, it-analist bij Greenpeace, maandag in de VS gezegd tijdens een symposium van het Uptime Institute.

Greenpeace wil dat datacenters echt prioriteit maken van het gebruik van schone energie. Ook zouden datacenters van hun energieleveranciers moeten eisen dat hun mix van energie ‘groener’ is dan nu.

“De hele wereld wordt steeds afhankelijker van datacenters. Als datacenters er in slagen om op groene energie te draaien, is dat een hele belangrijke vooruitgang”, aldus Cook. Geschat wordt dat 2 procent van alle uitstoot van koolstofdioxide in de wereld afkomstig is van de it-industrie.

Om de datacenterbranche te helpen bij het herkennen van schone energiebronnen, wil Greenpeace een zogenoemde Clean Energy Guide ontwikkelen, schrijft DatacenterDynamics. In deze gids zullen methoden voor het hergebruik van energie voor het gebruik in datacenters worden geëvalueerd.

Als voorbeeld van hoe de branche zich verbetert, noemde Cook in zijn toespraak Facebook. Hoewel dat bedrijf zwaar is bekritiseerd voor het gebruik van energie afkomstig van koolcentrales in zijn datacenters, laat het bedrijf wel verbeteringen zien. Het besluit om een nieuw datacenter in Zweden te bouwen is daar een bewijs van, stelt de Greenpeace-analist.

Oscar Persoon, 16 mei 2012 11:20 am

Naast dat Greenpeace actief is om datacenters bewust te maken van groene stroom is de overheid uiteraard ook bezig gezien de richtlijnen die gesteld zijn voor nieuwe en bestaande datacenters.

Maar groene stroom inkopen is één ding. Datacenters moeten ook kijken naar hoe ze zo efficiënt mogelijk kunnen zijn met hun stroom verbruik. Elk datacenter kan groene stroom inkopen en daarmee C02 neutraal zijn, maar met energie efficiëntie kan je het verschil maken. Energie efficiëntie heeft voor zowel het datacenter als de klant grote voordelen, naast duurzaamheid, in het kosten plaatje. Wellicht dat dit de volgende stap van Greenpeace wordt?!

Sjoerd van Groning, 18 mei 2012 1:35 pm

Het gedoe om groene, blauwe, bruine of zwarte stroom is allemaal een beetje olie om oud uranium denk ik.

Het zou beter zijn als datacentra verplicht een soort A/B/C-F label zouden krijgen waarin bijvoorbeeld een (werkelijk gemeten) PUE verwerkt zit. En dan liever niet de mooi weer PUE bij een buitentemperatuur van -10 graden, maar gewoon totaal verbruik over een jaar en aan klanten geleverd vermogen gebruiken.

Marco, 21 mei 2012 7:49 am

@Sjoerd, dan moeten metingen erop worden gestandaardiseerd. Bedenk dan ook dat de definitie moet worden vastgelegd. Wat hoort erbij, en wat niet.
Metingen op je bedrijf is een, maar wat doe je met de toelevering van onderdelen, hoe ver ga je? het produceren van koffie voor het personeel ook doorlichten dat dat met 'groene' stroom is geproduceerd?

Bij ons is het buiten standaard altijd -10 of lager, alhoewel dat ook niet goed is. :) Dus de PUE die we graag willen hebben, is dan ook niet moeilijk haalbaar meer.

Kunnen we de PUE lager maken? ja hoor, dan moeten we stoken op bio-gas, de warmte leveren aan de stadsverwarming of subtropisch zwemparadijs en het teveel vermogen ook terugleveren aan het NET.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.