Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

TNO onderzoekt voordelen variabel energieverbruik voor datacenters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 22 mei 2012 08:06 uur

Kunnen datacenters hun elektriciteitskosten omlaag brengen als zij variëren in de vraag naar energie? Op die vraag hoopt onderzoeksbureau TNO een antwoord te krijgen tijdens het nieuwe onderzoeksproject Flexiquest.

Tijdens het onderzoek verkent TNO of het energieverbruik aangepast kan worden aan de omstandigheden. Zou is het mogelijk om de vraag naar energie te laten dalen als er meer aanbod is van duurzame energie, bijvoorbeeld als de zon schijnt of als het waait.

Aan het onderzoek doet een aantal ‘middelgrote energieverbruikers’ mee, zoals datacenter EvoSwitch. “Gedurende de afgelopen jaren hebben we de grenzen verlegd op het gebied van PUE (Power Usage Effectiveness), maar dit onderzoek gaat nog een stap verder”, legt EvoSwitch-directeur Eric Boonstra uit.

Volgens Boonstra is de uitdaging nu om de energie-efficiency bij de laatste nieuwe datacenters met een PUE van 1,2 verder omlaag te brengen tot 1,0. “Kan je je voorstellen wat dat betekent voor de energierekening van de klant?”, vraagt Boonstra zich af. De verwachting is dat het variëren van de energievraag zichtbare effecten zal hebben voor de gehele energieketen (producenten, handelspartijen, (regionale) netbeheerders en uiteindelijk de eindgebruiker).

Naast EvoSwitch wordt het onderzoek ook uitgevoerd met de partners Alliander, Essent, Kloosterboer en Partner Logistics. Volgens de deelnemende partijen is het afstemmen van de energievraag op het energieaanbod uit duurzame bronnen noodzakelijk om op grote schaal van deze duurzame energiebronnen gebruik te kunnen maken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.