Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KPN-dochter start roaming exchange voor LTE

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 mei 2012 08:06 uur

KPN-dochter iBasis is een proef gestart met een knooppunt voor interconnectie tussen operators die diensten via LTE (4G) aanbieden. Het knooppunt moet roaming tussen verschillende partijen mogelijk maken.

De zogenoemde LTE Signaling Exchange (LSX) is een nieuwe hub op basis van het IPX-netwerk van iBasis, zo is deze week tijdens de LTE World Summit aangekondigd.

4G is de opvolger van het huidige mobiel breedbandinternet op basis van hsdpa-technologie. In Nederland bieden sinds kort vier partijen –zij het op kleine schaal – LTE-diensten aan. Dit zijn Vodafone, KPN, Tele2 en Ziggo. Wereldwijd zijn naar schatting 75 partijen actief met een eigen LTE-netwerk.

Het IPX-netwerk van iBasis levert naar eigen zeggen data- en spraakdiensten voor telecomoperators, maar ook voor isp’s, contentproviders en andere service providers. Overigens koppelt het nieuwe knooppunt alleen technisch de verschillende LTE-netwerken. Het dataverkeer van gebruikers gaat er niet doorheen, legt Hubert Patijn, business development manager Mobile & Innovation bij iBasis, uit.

Roaming
iBasis biedt nu ook al roamingdiensten aan voor gsm- en umts/hsdpa-operators. Maar nu is roaming tussen verschillende LTE-netwerk nog nagenoeg onmogelijk omdat LTE technisch (op basis van Diameter- en ip-protocols) anders is dan bijvoorbeeld 2G en 3G (op basis van SS7-protocols) en iedere provider met eigen protocollen en leveranciers werkt.

Vooral door het grote aantal protocollen is interconnectie lastig, vertelt Patijn. iBasis probeert dataverkeer van de een partij zodanig te wijzigen dat het aansluit op het netwerk van een andere partij. “De protocollen zijn nieuw en met deze test gaan we kijken in hoeverre alles compatibel is.”

De LSX gaat dan ook als proef van start. Partijen die nu al meedoen zijn onder meer KPN en een telco uit Colombia. Komende week zullen zich waarschijnlijk nog een aantal operators aansluiten, aldus iBasis. De namen van die partijen kunnen echter nog niet worden genoemd. Omdat LTE in de Verenigde Staten heel groot is, is de verwachting dat Amerikaanse partijen zich snel zullen aansluiten op de LSX.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.