Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Maker Bredolab-botnet krijgt vier jaar cel

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 29 mei 2012 08:08 uur

De maker van het Bredolab-botnet is in Armenië veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. De dader, de 27-jarige Georgy A., is door de Armeense rechter schuldig bevonden wegens computersabotage.

Hij startte in april 2009 met zijn botnet en gebruikte zijn netwerk van geïnfecteerde computers onder meer om distributed denial of service-aanvallen uit te voeren en spam te versturen. Daarmee zou A. maandelijks circa 100.000 euro hebben verdiend.

Het Bredolab-botnet kreeg veel Nederlandse media-aandacht omdat het opdoeken van het netwerk in oktober 2010 met veel publiciteit gepaard ging. Opvallend aan deze actie was vooral ook de samenwerking tussen politie, opsporingsdiensten en diverse commerciële bedrijven, waaronder Fox-IT. Dankzij ingrijpen bij hoster LeaseWeb wist justitie 143 command and control-servers offline te halen.

Toenmalige schattingen over de omvang van het Bredolab-botnet gaan uit van circa 30 miljoen besmette pc’s. Hoewel er ook sterke twijfels waren over de geloofwaardigheid van dat aantal. Zo kwam Microsoft niet verder kwam dan drie miljoen besmette pc’s.

De verdachte werd enkele dagen na het oprollen van het netwerk gearresteerd op de luchthaven in  de Armeense hoofdstad Yerevan.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.