Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe wetgeving : hoe hou ik mijn kennis bij? (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 31 mei 2012 08:01 uur

Toen ik in de vorige eeuw begon met hosting was dat compleet onontgonnen terrein. Met de jaren zijn er enorm veel opleidingen gekomen en ook het aanbod aan boeken en achtergrond informatie is enorm gegroeid. Hierdoor zijn de huidige hosters in principe in staat met veel meer kennis dan mijn lichting aan de slag te gaan.

Echter met enige regelmaat lees of hoor ik reacties uit het veld waarvan ik me afvraag of die serieus zijn. Als ze serieus waren bedoeld, dan geven ze toch echt aan dat de kennis van de schrijver niet toereikend is. Die constatering geldt overigens niet exclusief voor kleinere hoster, ook bij grotere netwerk -en telecombedrijven constateer ik met enige regelmaat de noodzaak kennis bij te brengen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De kennis van hard –en software bijhouden, dat zal menigeen makkelijk af gaan. Cisco en anderen geven schitterende cursussen en het certificaat is geld waard. Maar hoe is dat voor al die andere onderwerpen geregeld, waar je als hoster mee te maken kunt en zult krijgen. Weet je bijvoorbeeld al wanneer de BTW verhoging ingaat en wat dat voor je billingsysteem betreft?

Complexere vormen van gewijzigde regels in het zakendoen dan BTW zitten er ook aan te komen. Omdat een aantal van mijn relaties in Duitsland opereert volg ik de ontwikkelingen daar. Zodoende kwam ik er achter dat voor online besteltrajecten per 1 augustus 2012 nieuwe wettelijke regels gelden. Dat leidde op een juristenblog tot de reactie dat Duitsers dus feitelijk na augustus geen zaken meer kunnen doen met niet-Duitse online aanbieders, want die websites voldoen niet aan de Duitse wettelijke eisen.

Dat leek me nogal een heftige ontwikkeling. Er zijn namelijk best wat ondernemers in Nederland die zaken doen met Duitsland, moeten die dan iets aan de website gaan wijzigen?

Ik heb hierover 3 vragen voorgelegd aan Arnoud Engelfriet, want als er een club kennis heeft van de regels rond webshops dan is het wel ICTrecht. Arnoud heeft mijn vragen over het onderwerp vorige week dinsdag verwerkt in een eigen blogpost. Lees dat voor wat betreft online zaken doen met Duitsers en de link met de ontwikkelingen in Nederland.

Wat rest is de vraag hoe hou je kennis, anders dan techniek, bij? ISPam lezen is een manier om bijvoorbeeld bovengenoemde regels te signaleren. Maar is dat voldoende?

Wim ten Brink, 31 mei 2012 10:03 am

Nee, alleen maar enkele websites bezoeken is niet voldoende meer om alle kennis bij te houden. Mijn ervaring in de ICT is dat je eigenlijk iedere dag wel een uur moet besteden met onderzoek naar nieuwe kennis. Dat betekent gebruik maken van de middelen die tot je beschikking staan.
Een goede RSS reader helpt om snel nieuwe feiten te kunnen lezen maar dan moet je wel abonneren op RSS feeds die ook daadwerkelijk nuttige kennis bevatten. Het helpt daarnaast ook om ICT-gerelateerde comics online (Denk aan XKCD) te volgen omdat de auteurs van die comics vaak nieuwe trends oppikken die je zelf misschien nog niet hebt opgemerkt.
Met een goede keuze uit de juiste RSS feeds zou je dagelijks 25 tot 40 interessante artikelen kunnen lezen die meer inzichten en kennis opleveren. Daarnaast zul je af en toe een goed boek erbij moeten pakken, bij voorkeur op dode bomen en niet digitaal, om gewoon rustig door te lezen ver weg van je computer.
En uiteindelijk kun je doen wat Arnoud doet: bloggen over veel onderwerpen en daarmee reacties uitlokken van bezoekers die het niet met je eens zullen zijn en die dus uitleggen waarom ze het er niet mee eens zijn. Daarmee kun je eventueel je eigen fouten mee ontdekken maar ook nieuwe inzichten krijgen.

Arnout Veenman, 31 mei 2012 2:05 pm

De ham vraag is of ondernemers en directies zich voldoende bewust zijn van de implicaties van de nieuwe regels. Meestal zijn deze wel bekend, door ISPam.nl te lezen. Echter is het zo dat vaak wordt gewacht tot het moment dat regels daadwerkelijk van kracht worden. Pas dan gaat men eens nadenken over hoe men gaat voldoen aan de nieuwe regels. Dan is het eigenlijk al te laat.

Daarbij is het wel bij aan te tekenen dat de gevolgen van het niet voldoen aan de regels (zeker direct na de invoering) meestal niet al te groot zijn, met name door de beperkte handhavingscapaciteit van de overheid.

Rashid Niamat, 1 juni 2012 8:48 am

@Wim,
een uur lezen (leren) per dag, dat lijkt mij een mooie norm. Of die realiseerbaar is voor medewerkers, daaraan twijfel ik, omdat de werkdruk en de korte termijn commerciële belangen van veel ondernemers daar geen rekening mee houden. En over bloggen, volledig mee eens, maar ook dat is in loondienst wat minder eenvoudig te realiseren.

@Arnout,
handhaving en toezicht door de overheid gebruiken om laks te opereren als ondernemer spreekt mij neit echt aan.
Ik weet zeker dat als je fiscale wijzigingen niet goed doorvoert (BTW anyone) je daar vrij lang last van zult hebben.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.