- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 31 mei 2012 08:01 uur
Toen ik in de vorige eeuw begon met hosting was dat compleet onontgonnen terrein. Met de jaren zijn er enorm veel opleidingen gekomen en ook het aanbod aan boeken en achtergrond informatie is enorm gegroeid. Hierdoor zijn de huidige hosters in principe in staat met veel meer kennis dan mijn lichting aan de slag te gaan.
Echter met enige regelmaat lees of hoor ik reacties uit het veld waarvan ik me afvraag of die serieus zijn. Als ze serieus waren bedoeld, dan geven ze toch echt aan dat de kennis van de schrijver niet toereikend is. Die constatering geldt overigens niet exclusief voor kleinere hoster, ook bij grotere netwerk -en telecombedrijven constateer ik met enige regelmaat de noodzaak kennis bij te brengen.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De kennis van hard –en software bijhouden, dat zal menigeen makkelijk af gaan. Cisco en anderen geven schitterende cursussen en het certificaat is geld waard. Maar hoe is dat voor al die andere onderwerpen geregeld, waar je als hoster mee te maken kunt en zult krijgen. Weet je bijvoorbeeld al wanneer de BTW verhoging ingaat en wat dat voor je billingsysteem betreft?
Complexere vormen van gewijzigde regels in het zakendoen dan BTW zitten er ook aan te komen. Omdat een aantal van mijn relaties in Duitsland opereert volg ik de ontwikkelingen daar. Zodoende kwam ik er achter dat voor online besteltrajecten per 1 augustus 2012 nieuwe wettelijke regels gelden. Dat leidde op een juristenblog tot de reactie dat Duitsers dus feitelijk na augustus geen zaken meer kunnen doen met niet-Duitse online aanbieders, want die websites voldoen niet aan de Duitse wettelijke eisen.
Dat leek me nogal een heftige ontwikkeling. Er zijn namelijk best wat ondernemers in Nederland die zaken doen met Duitsland, moeten die dan iets aan de website gaan wijzigen?
Ik heb hierover 3 vragen voorgelegd aan Arnoud Engelfriet, want als er een club kennis heeft van de regels rond webshops dan is het wel ICTrecht. Arnoud heeft mijn vragen over het onderwerp vorige week dinsdag verwerkt in een eigen blogpost. Lees dat voor wat betreft online zaken doen met Duitsers en de link met de ontwikkelingen in Nederland.
Wat rest is de vraag hoe hou je kennis, anders dan techniek, bij? ISPam lezen is een manier om bijvoorbeeld bovengenoemde regels te signaleren. Maar is dat voldoende?