Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN laat aantal gesigneerde DNS zones zien

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 8 juni 2012 08:03 uur

SIDN heeft een teller op haar website geplaatst waarmee ze het aantal gesigneerde domeinen met DNSSEC laat zien. DNSSEC is een extra beveiligingslaag dat op 15 mei na een lange periode van testen is geïmplementeerd in de .nl-zone. Van de bijna 5 miljoen geregistreerde .nl domeinen ondersteunen er – op het moment van schrijven van dit artikel – 773 DNSSEC.

DNSSC werkt als een zogenoemde chain of trust. Met alleen de implementatie bij de SIDN heeft deze extra beveiligingslaag geen nut. Nu alle bovenliggende DNS-servers, zoals de rootservers en de ccTLD helpers DNSSEC ondersteunen, kon de SIDN het extra beveiligingsprotocol invoeren. Het is nu de bedoeling dat providers DNSSEC gaan adopteren in zowel de authorative als de caching nameservers.

Het eerste domein dat DNSSEC-beveiliging had was powerdns.nl. PowerDNS ontwikkeld zelf DNS-servers met een flexibel backend. Zij hebben volledige ondersteuning voor het nieuwe beveiligingsprotocol in de laatste versies. Het is dan ook niet gek dat ze het eerste gesignde .nl domeinnaam hebben. “Wij zijn vanaf het begin betrokken geweest bij DNSSEC in Nederland, daarom zijn we ook trots dat PowerDNS.NL op deze manier het spits afbijt!, aldus oprichter Bert Hubert.

Marco, 8 juni 2012 6:34 pm

Wat zijn ccTLD helpers?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.