Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuw groen datacenter in Zoetermeer opent deuren in zomer

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 juni 2012 08:06 uur

ColoCenter, een onderneming van de Arlan Groep, opent in de zomer de deuren van een nieuw datacenter in Zoetermeer. Volgens ColoCenter zelf het groenste datacenter van Nederland door gebruik te maken van een ‘extreem groen concept voor de koeling’.

ColoCenter maakt voor de koeling gebruik van DataCenterKoeling, een concept dat voor 96 procent is gebaseerd op koeling met gefilterde buitenlucht. Indien noodzakelijk wordt er nog gekoeld door middel van een koelblok. Het koelvermogen wordt door diverse ventilatoren verdeeld. Deze ventilatoren draaien op maximaal 50 procent van de capaciteit.

Fasering
Het nieuwe datacenter wordt in twee fases opgeleverd. Fase 1, dat in de zomer operationeel wordt, bevat een datazaal met ruimte voor 54 racks van 46U. Als deze eerste zaal voor driekwart in gebruik is, zal de tweede zaal worden ingericht. De totale capaciteit zal ongeveer 150 racks bevatten.

Arlan Groep richt zich met ColoCenter vooral op mkb-bedrijven in de regio’s Haaglanden en Rijnmond, met name ict-gerelateerd. ColoCenter noemt specifiek web- en gamehosters, clouddiensten en telefoonapplicaties.

Ben, 6 juni 2012 11:29 am

Goed om te zien dat er locale datacenters worden gebouwd, maar ook heb ik zo mijn bedenkingen over het resultaat.

In Nederland worden zo verschrikkelijk veel datacenters uit de grond gestamd dat ik mij afvraag waar zij al deze servers vandaan willen gaan halen. Op de grote internationale partijen na zie ik op de locale markt niet de behoefte voor 10.000+ m2 datavloeren. Is er überhaupt wel een businessplan gemaakt?

De groei op de datacentermarkt die op dit moment plaats vindt is te danken aan multinationals en internationale partijen welke zijn of haar apparatuur willen plaatsen in Amsterdam, bijvoorbeeld een Equinix, Telecity of een Colt.

Echter de locale markt moet rekening houden met het feit dat ze vissen in een vijver waarbij de meeste vissen reeds een onderkomen hebben en niet snel willen gaan verhuizen. De partijen die wel willen investeren in een nieuwe locatie groeien gestaag.

Ik houd mijn hart vast, maar met de komst van tientallen nieuwe locale datacenters ben ik bang dat er een zeepbel ontstaat.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.