- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 19 juli 2012 08:06 uur
De Nederlandse Network Operator Groep (NLNOG) is in 2010 gestart met het RING-project onder aanvoering van Job Snijders. Het project is ontstaan nadat verschillende providers realiseerden dat het uitvoeren van netwerk-tests uitvoeren van buiten het eigen netwerk essentieel is voor een snelle probleemanalyse. Het project faciliteert het uitwisselen van Linux shell-accounts en biedt tools voor het snel en efficiënt uitvoeren van gedistributeerde netwerk-tests. Inmiddels doen al meer dan 100 organisaties uit 25 verschillende landen mee.
De NLNOG RING heeft een sterke focus op IPv6. Zo is het is bijvoorbeeld verplicht voor elke participant om ook IPv6-connectiviteit te aan te bieden. “De IPv6-topologie van het internet is helaas fragieler dan haar IPv4-tegenhanger. Ook is er minder operationele ervaring met grootschalige IPv6-deployments. Daarom is het voor de operators zo belangrijk gereedschap beschikbaar te hebben waarmee men snel kan troubleshooten op internationale schaal”, aldus beheerder Job Snijders.
In de beginjaren van de internetbranche werden er voornamelijk vriendschappelijke afspraken gemaakt tussen providers om onderling shell-accounts uit te wisselen. Het RING-project heeft dit concept nieuw leven ingeblazen, maar dan op een gestructureerde manier.
Op woensdag 6 juni, World IPv6 launch, is er ook een IPv6-only server bijgekomen. Deelnemers kunnen vanaf deze host kijken in hoeverre hun eigen services via IPv6 beschikbaar zijn en welke routes het netwerkverkeer aflegt. “Het is verbazingwekkend hoeveel services slecht werken in een 100% IPv6-only omgeving. Je ziet dat men vaak IPv6-glue in DNS vergeet of via IPv6 andere content aanbiedt dan over IPv4“, aldus beheerder Martin Pels.
Het beheer van de nodes wordt door vrijwilligers vanuit NLNOG gedaan en is bijna volledig geautomatiseerd. Dit moet ook wel met het groeiend aantal servers en gebruikers. Zo zijn alle omgevingen consistent en hebben participanten zelf geen werk aan het hosten van een RING-server.
Meer informatie over het RING-project is te vinden op de website. Deelname aan de NLNOG RING is gratis. Nieuwe deelnemers zijn welkom mits zij een eigen AS nummer en een netwerk verbonden aan de zogenaamde ‘Default Free Zone’ hebben.