Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Telecomwaakhond: Belgische markt heeft prijsvechter nodig

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 juni 2012 08:05 uur

Breedbandinternet is in België nog steeds te duur omdat het ontbreekt aan voldoende concurrentie. Dat heeft de voorzitter van de Belgische telecomautoriteit BIPT donderdag gezegd.

Belgische huishoudens betalen nu  tussen de 50 en 70 euro per maand voor een doorsnee triple play-pakket. Volgens Luc Hindryckx, voorzitter van de Belgische toezichthouder BIPT, heeft de Belgische markt een prijsvechter nodig en meer druk van consumenten om de tarieven omlaag te krijgen. Dat heeft hij gezegd in een interview met persbureau Dow Jones.

Ook wordt er door de huidige aanbieders te weinig gedifferentieerd, vindt Hindryckx. “Een andere manier waarop de prijzen kunnen dalen is al als telecomaanbieders meer variëteit gaan bieden in internetsnelheden en te ontvangen tv-kanalen.”

Om de prijs omlaag te krijgen wil Hindryckx de toetreding van concurrenten wil vergemakkelijken, onder meer met het openen van de kabel, schrijft Telecompaper.

Telenet
De Belgische breedbandmarkt wordt gedomineerd door Belgacom, voormalig monopolist waarin de Belgische overheid nog steeds een meerderheidsaandeel heeft. Op de kabelmarkt domineert Telenet in België, een dat bedrijf is voor ongeveer de helft in handen van Liberty Global, tevens het moederbedrijf van UPC.

Juist donderdag werd ook bekend dat Telenet nog deze maand de snelheden van zijn internetabonnementen gaat verhogen. Het instappakket met een snelheid van 20 Mbps (up: 1,25 Mpbs) wordt verhoogd tot 30 Mbps (up: 2,5 Mbps). Het tweede pakket wordt verhoogd van 50 tot 60 Mbps (up van 2,5 naar 4 Mbps). Opvallend hierbij is bovendien dat de datalimiet vervalt.

Het snelste pakket bij Telenet heeft nu nog een downlinksnelheid van 100 Mbps, maar dat wordt 120 Mbps. Klanten met dit pakket gaan overigens ook 5 euro per maand minder betalen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.