Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Machiavelli Zor.in (Sander Vossen)

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 23 september 2006 10:55 uur

De afgelopen dagen staat de branche op zijn kop. Het bedrijf Zor.in (PowerDRS) heeft zijn verplichtingen tegenover de SIDN niet voldaan en daarnaast zou (een reseller van) Zor.in geprobeerd hebben om sidn.nl te verhuizen, waarna Zor.in (PowerDRS) door de SIDN is geroyeerd. Afgelopen week werden de houders van de totaal meer 6.500 .nl-domeinnamen per e-mail en brief op de hoogte werden gesteld van deze ontwikkeling, met daarin tevens de mededeling dat ze binnen 30 dagen naar een andere SIDN Deelnemer dienen te verhuizen.

De belangrijkste vraag is, wat is er nou eigenlijk daadwerkelijk aan de hand met Zor.in (PowerDRS)? Er gaan veel cowboy verhalen, Zor.in zou al 1,5 jaar geen factureren sturen voor de domeinregistraties die worden uitgevoerd voor klanten en wederverkopers, en nu ineens alles factureren om aan de verplichtingen tegenover de SIDN te kunnen voldoen. Naast de vraag waarom er nu pas wordt gefactureerd, en de logica dat partijen niet binnen enkele dagen betalen, zeker bij voor hun doen forse bedragen.

Al is al het bovenstaande waar, wat is er dan loos, de persoon achter Zor.in, Sander Vossen, probeert dat zeer vaag te houden, wat eigenlijk zijn primaire manier van handelen is, het opwerpen van rookgordijenen en het creeeren van chaos, waar logische verbanden in verdwijnen. Binnen deze chaos lijkt Sander echter wel grotendeels de waarheid te vertellen, gecombineerd met een grote hoeveelheid onzin die hij uitkraamt om die zelfde waarheid weer te verhullen, of te wel, hij liegt de waarheid, zoals dat wel genoemd wordt.

Een aantal dingen die Sander heeft geroepen zijn, ondermeer dat het aanbieden van wederverkoopdiensten voor domeinnamen niet lucratief is, hij er verlies op maakt en dat hij er vanaf wil. Daarnaast maakte Sander toen zijn royering bij de SIDN uitkwam direct bekend dat dit geen gevolgen zou hebben voor de dedicated en colocatie klanten die hij heeft en gaf hij aan dat ze al enige tijd de .nl-domeinnamen via een andere partij registreren.

Ook gaf Sander op IRC aan dat hij aankomende maandag opnieuw documenten naar de SIDN opstuurt waardoor hij naar eigen zeggen, donderdag weer deelnemer is. Ook zei Sander in een prive gesprek het volgende tegen me: Zorin UK TLD komt straks met een gigantische overname. Ik daar niet op in gegaan tegenover Sander, maar uiteraard wel direct bij CompaniesHouse (de Engelse KvK) gekeken of er een dergelijk bedrijf bestaat.

Tot mijn grote verbazing kwam ik inderdaad een bedrijf tegen met de naam ZORIN (UK) LIMITED, dat opgericht is op 19/09/2006. In het Current Appointments Report (uitreksel) staan de namen van twee Engelsen als directeur en secretaris, die die rol waarschijnlijk als standaard dienst voor enkele honderden euro’s per jaar vervullen. Helaas staan in het bewuste document de aandeelhouders niet genoemd, maar mijn vermoeden gaat uit naar Sander of een (Jersey) Trust.

De belangrijkste vraag is nu dan ook, waar Sander mee bezig is. Probeert hij enkel zo goed mogelijk uit de schade die hij heeft gecreeerd en ook zelf heeft te komen of is dit een goed gecoordineerd plan. Zelf noem ik Sander structureel een briljant ondernemer en ook marketeer, die zich graag laat onderschatten; een Machiavellist.

Wat Sander heel goed begrepen lijkt te hebben, en ook regelmatig uit, is dat het gaat om het feit dat er over je gepraat wordt, Sander uitte dat gisteren in een aantal zinnen (die ik achter elkaar heb gezet) gisteren als volgt: ik heb weer HUGE reclame 😀 niet zo’n beetje maar ENORM ik heb gewoon bestellingen gehad vandaag :|. Ik verwacht zelf dan ook dat reputatie/marketingtechnisch deze hele kwestie Zor.in enkel goed zal doen en het nauwelijks reputatieschade zal opleveren.

Ik weet niet waar Sander precies mee bezig is, echter weet ik één ding wel, S.L. Vossen, zal absoluut nog als ondernemer in de ISP-sector actief blijven. Zelf heb ik gisteren een bedrijfsnaam voor hem bedacht, die hem zou typeren S.L. uwe VOSsen B.V.. Want dat is het een sluwe vos, waarbij het noodzakelijk is om waakzaam te zijn, maar ook goed naar te luisteren, wat hij echt verteld, want de waarheid liegen lijkt zijn specialiteit!

Concluderend lijkt het mij niet verstandig met Sander Vossen of een bedrijf waarbij hij betrokken is in zee te gaan, gezien hij zijn eigen spelletje lijkt te spelen en de klant daarin van ondergeschikt belang lijkt te zijn.

H.A. Kampvuur, 23 september 2006 3:14 pm

Beste Arnoud,

Kun je ons misschien uitleggen wat er precies machavelliaans, cq met voorbedachte rade is aan?

- het bewust of door overmacht niet kunnen/willen betalen van je rekeningen.

- daardoor 6500 domeinhouders schade berokkenen omdat ze domeinen moeten verhuizen?

- SIDN die 6500 brieven laten sturen. Reken op minimaal euro per brief (postzegel, drukwerk, tijd). Kosten die uiteindlijk over alle deelnemers worden verdeeld?

- Dat jij je zo graag met dit soort op zijn minst discutabele activiteiten inlaat, en associcieert?

Wat mij betreft is het onprofessioneel, berokkent het anderen schade, en draagt het op geen enkele manier bij aan een positief imago van zowel Sander Vossen of jezelf.

Frank, 23 september 2006 3:18 pm

Helemaal eens met HA Kampvuur!

dirk-jan, 23 september 2006 5:35 pm

En het ergste is misschien nog wel dat zorin via een ltd gewoon weer sidn lid wil worden.....

Arnout Veenman, 23 september 2006 6:39 pm

Beste H.A. Kampvuur,

Je schrijft Machavelliaanse aan het verkeerde toe. Waar het om gaat is dat Zor.in met enige regelmaat roept dat hij failliet is, terwijl dat niet zo is, dit komt overeen met ene van de strategieeen van Machiavelli om net te doen of je dood bent.

Sander zal de branche niet verlaten, wat we ook proberen. Dus door Sander op te roepen, om hem te laten helpen, kan hij wellicht een goed bedrijf neerzetten met een goed product, dit heeft tot rechtstreeks gevolg dat er minder klanten de dupe zijn en het imago van de branche ook niet continue klappen krijgt door zijn handelen.

Ik heb het liefst dat hij vandaag dan morgen iets anders gaat doen of zoals hij zelf zegt een bloemenzaak opent. Echter zal dat niet gebeuren. Het liefst helpt ik hem om de branche te verlaten!

Hoe je er bijkomt dat ik me inlaat met het handelen van Zor.in zal mij een raadsel wezen, terwijl ik juist continue het verwijt krijg spreekwoordelijk de pik op Zor.in te hebben, en de hulp die ik hem aanbood is niet zozeer omdat ik hem wil helpen, maar om erger te voorkomen!

H.A. Kampvuur, 24 september 2006 1:01 am

Respect. Je toelichting spreekt boekdelen. Echter was het goed geweest als je de mening uit je comment in je artikel had verwerkt.

Daarnaast, iemand die nog kan schreeuwen dat ie dood is moet ik nog tegenkomen :-)

Evenwel, je artikel zoals geschreven, en zeker de referentie aan Machiavelli lijkt eerder op een verheerlijking van zijn daden dan de kritische noten die je in je reactie van 6:39 zingt. En het verheerlijken van dit soort activiteiten kan toch niet de bedoeling zijn.

Arnout Veenman, 24 september 2006 10:02 am

Je hebt helemaal gelijk, dat het handig zou zijn geweest als ik mijn mening in het artikel zelf had verwerkt. Ik heb er expliciet voor gekozen omdat niet te doen, omdat men vind dat ik partijdig ben en ik een hekel aan Zor.in zou hebben.

Dat het lijkt of ik zijn handelen verheerlijk kan ik iets bij voorstellen. Echter wat ik probeer te doen, is om te laten zien welk spel er daadwerkelijk wordt gespeelt,in plaats van wat Sander ons keer op keer wil doen geloven.

Laten we wel wezen, dat hem dat keer op keer lukt, maakt hem, legitiem of dubieus, in iedergeval een briljante ondernemer met fijnzinnig gevoel voor marketing. In plaats van het feit dat hij 'dom' is, zoals hij ons graag doet geloven. Dat is voor mij een feit.

Dit is precies wat Sander niet wil dat wij weten, het feit dat hij weldegelijk weet waar hij mee bezig is, al lijkt elke vorm van logica te ontbreken. Alleen op deze manier komt zijn ware aard naar boven en zullen mensen voortaan twee keer nadenken voordat ze met hem in zee gaan.

H.A. Kampvuur, 24 september 2006 2:48 pm

Als hij echt wist waar hij mee bezig was tuigde hij geen kerstboom vol met limiteds. trusts en andere zaken op, maar konden we bij de KVK een uittreksel opvragen van Zor.in NV en de waarde dagelijks opmaken uit de beurskoersen op de AEX.

De hint is voor ispam is als volgt: Sander Vossen is geen nieuws, geen held en zeker geen Machiavelli. Zijn soort activiteiten verdienen geen artikel op ispam, maar een optreden in tros opgelicht.

Arnout Veenman, 24 september 2006 5:16 pm

Het feit dat je aangeeft dat Sander Vossen voer voor Tros Opgelicht is, maakt duidelijk dat het ook nieuws voor ISPam is, gezien we over ontwikkelingen in de sector berichten. Helaas heeft Sander die de afgelopen week even op zijn kop gezet. Dat is niet iets dat je even negeert, echter heb ik dit achtergrond artikel geschreven in plaats van een artikel over de actuele gebeurtenissen.

Het feit alleen al dat hij ondanks dat hij al meerdere malen slachtoffers heeft gemaakt en toch opnieuw de houders van 6.500 .nl-domeinnamen weet te duperen, laat zien dat hij er op zijn minst toch nog wel enig succes mee heeft.

Juist door dit achtergrond artikel wil ik laten zien hoe de vork in de steel zit en hoop ik dat men eindelijk eens doorkrijgt dat het onverstandig is, om met Sander in zee te gaan, omdat de puinhopen die hij ondertussen al achter zich heeft gelaten, men niet gehinderd heeft omdat wel te doen!

Overigens die kerstboom van Limiteds en Trusts, is er niet, ik heb één Limited gevonden, tot nu toe was hij een Eenmanszaak, en het vermoeden dat Sander daar op een of andere manier achter de Limited zit, heb ik geuit, dat zou dus persoonlijk kunnen zijn of als begunstigde van een Trust, dat weet ik niet en is dus zoals ik het heb opgeschreven, enkel een vermoeden.

Uiteraard ben ik het volledig met je eens dat Sander Vossen absoluut geen held is, maar nogmaals, continue doen of je dood bent, is een truuk die van Machiavelli afkomstig is.

Zor.in, 24 september 2006 11:07 pm

" oplichten
[regelmatig werkwoord]

1. hem bedriegen en geld afnemen "

Om daar toch maar even op in te gaan. Het is niet de eerste keer dat iemand Zorin uitmaakt voor oplichting. Het is alleen niet correct. We hebben aangegeven alle NL namen niet verder te factureren dan 23 oktober en zelfs teveel betaalde bedragen te crediteren! Er zijn diverse pogingen gedaan om dit alles niet te laten gebeuren, maar dit alles is helaas mislukt.

We willen iedereen zo goed mogelijk helpen. Alle namen die na 23 oktober niet verhuist zijn zullen dan naar een andere deelnemer of zelfs alweer naar ons SIDN deelnemersaccount worden verhuist.

Ook komen er diverse berichten binnen over een mogelijk faillisement. Ook hiervan is geen sprake. Het afsluiten van ons SIDN deelnemersaccount hoeft niet per definitie iets te maken hebben met onze financiele situatie. Daarnaast heeft het afsluiten van het SIDN account geen invloed op verdere diensten (zoals colocatie en dedicated hosting). Ook internationale domeinnamen (COM/NET/ORG/BE etc) kunnen nog steeds geregistreerd worden en hier is geen sprake van betalingsproblemen.

Jethro, 25 september 2006 12:13 am

Nou ik vind het maar een grote *** zooi.

Hoe je het ook draait of keert wel of geen geld terug wel of niet de domeinen verhuizen ik als reseller ben hier helemaal niet blij mee.

Al met al heeft dit "geintje" mij velen uren gekost met klanten informeren / begleiden enzv omdat deze zwaar in paniek contact opnamen met mij ondanks dat ik ze geinformeerd had over de kwestie.

Meneer in kwestie mag er misschien om lachen en het 1 grote reclame stunt vinden maar ik kan er totaal niet om lachen.

Wat ik mij zelf dan nog afvraag is in hoever ben je als hoster aansprakelijk voor je daden ?
Door wat het ook mogen zijn heb ik vele uren extra moeten besteden aan klanten te informeren en verhuisformulieren aan te maken voor al mijn klanten omdat niemand fatsoenlijk op de hoogte gebracht werd door deze heer Vossen en niemand dus wist of er een oplossing zou komen. Ik heb al mijn uren netjes bij gehouden en we gaan nog eens kijken wat we hiermee kunnen doen.

Het lijkt mij dat je verantwoordelijk bent voor je daden wat je doet.

Het lijkt mij dat je zoiets aan ziet komen wat er nu gebeurt is. ( waarom ga je anders opeens de .nl domeinen via andere partijen registeren ? )

Al met al kan ik er totaal geen begrip voor tonen wat er gebeurt is.

ICTRecht, 25 september 2006 10:24 am

Zor.in is zeker aansprakelijk. Naar mijn mening is er zelfs sprake van grove opzet / schuld.

ShowU, 25 september 2006 11:10 am

het is allemaal wel een naaistreek van zorin echter van oplichten is geen sprake...want zoals zor.in zelf al zegt:

” oplichten
[regelmatig werkwoord]

1. hem bedriegen en geld afnemen “

En ik heb m behalve eenmalig 25 euro nog nooit een cent betaald. En dat ben ik ook niet van plan om nog te gaan doen ;-)

 • Pingback: Zorin | Graag jullie mening! - Pagina 4 - webhostingtalk.nl

 • Pingback: LinxHosting/Mijn Registrar door SIDN als deelnemer geroyeerd · ISPam.nl

 • Dhr van Nunen, 19 juli 2008 9:59 pm

  Hahahaha,

  De Zor.in servers hangen gedeeld in mijn rack
  Was er ook ooit klant, maar ben inderdaad niet meer van plan met hem in zee te gaan.

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.