Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Apps en zoekmachines zijn goed voor groei domeinnamen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 juni 2012 08:04 uur

Het aantal domeinnamen zal de komende drie jaar met ongeveer hetzelfde tempo doorgroeien als in de afgelopen drie jaar. Die groei van 36 procent wordt vooral gestimuleerd door het gebruik van zoekmachines en apps.

Dat verwacht de Nederlandse registrars die hebben meegedaan aan het ‘Trends in internetgebruik’-onderzoek (pdf) dat in opdracht van de SIDN is uitgevoerd door Heliview Research & Consultancy.

Apps worden steeds belangrijker en daardoor verandert het internetgebruik van consumenten en bedrijven. Tweederde van de ondervraagde organisaties verwacht dat het groeiend gebruik van apps zal leiden tot een toename van het aantal domeinnamen.

Ook het hebben van een eigen website is belangrijker en wordt alleen maar belangrjiker, voorspellen de registrars. Daarmee ligt een positieve toekomst open voor de .nl-registry.

De SIDN verwacht in de toekomst voorlopig nog geen flinke daling in het aantal geregistreerde .nl-adressen. Tussen 2009 en nu is het gemiddeld aantal domeinnamen per registrar met 30 procent gestegen. Voor de komende drie jaar wordt nog een stijging van circa 36 procent verwacht.

Nu beheert een registrar gemiddeld 16.000 domeinnamen. Over drie jaar zal dat zijn toegenomen tot 22.000, zo is de verwachting. De groei in het aantal domeinnamen komt onder meer omdat bedrijven en instellingen meerdere adressen vastleggen voor verschillende bedrijfsactiviteiten. Ook worden veel domeinnamen geregistreerd ter ondersteuning van een marketingactie.

In tegenstelling tot wat registrars lijken te denken, vormt het beschermen van een merk of handelsnaam nauwelijks nog een reden om een domeinnaam aan te vragen.

Potentie
Volgens de onderzoekers zit er nog voldoende groeipotentie in het .nl-domein. Zo heeft op dit moment 21 procent van de huishoudens een .nl-domeinnaam. De groei komt vooral uit de groep van 5 procent nu nog  geen domeinaam heeft, maar wle van plan is er een aan te schaffen.

Ongebruikt
Overigens blijkt uit hetzelfde onderzoek dat ongeveer één op de drie domeinnamen in handen van bedrijven of instellingen, niet wordt gebruikt. Vooral in de industrie, detailhandel, financiële dienstverlening en transportsector komt dit relatief veel voor.

In de detailhandel en financiële dienstverlening wordt 40 procent van de domeinnamen niet gebruikt. In de bouwsector, zorg en groothandel ligt dit met 10 procent veel lager.

Vooral in grotere organisaties is het aandeel ongebruikte domeinnamen gemiddeld wat groter. Ook zijn er bedrijven en instellingen die hun pool aan domeinnamen hebben teruggebracht. Dit is vaak het gevolg van fusies, overnames en naamswijzigingen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.