Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De opvallendste Nederlandse gTLD-aanvragen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 15 juni 2012 08:04 uur

Bij de lijst van alle aangevraagde generieke toplevel domeinnamen zitten bijzonder weinig Nederlandse aanvragen. Uit Nederland komt amper 1 procent van alle aanvragen.

In de hele lijst met 1930 aangevraagde gTLD’s die de ICANN woensdag heeft gepubliceerd, zitten slechts 19 aanvragen uit Nederland. Deze aanvragen zijn door 15 partijen ingediend. ISPam.nl heeft de opvallendste eruit gehaald.

Zoals verwacht heeft een aantal partijen een eigen TLD aangevraagd uit merkbescherming. KPN, Philips, Wolters Kluwer en KPMG zijn hier voorbeelden van. Philips heeft als enige Nederlandse partij een domeinnaam in niet-westerse tekens (Hani) aangevraagd.

Dot politie
Ook zijn er enkele productnamen aangevraagd, waaronder .finish (hier ook wel bekend als schoonmaakmiddel Calgonit) en Vanish (vlekkenverwijderaar), beide van fabrikant Reckitt Benckiser. Uit Nederland komen verder twee geografische aanvragen; .amsterdam (gemeente Amsterdam) en .frl (Metaregistrar BV).

Verder vallen enkele aanvragen van de overheid op. Zo is er een speciale TLD aangevraagd voor de politie (.politie) en aast het ministerie van Binnenlandse Zaken op de extensie .overheidnl.

In de ons omringende landen is het ook niet echt hard gegaan met het aantal gTLD’s. Vanuit België zijn maar twee aanvragen gekomen. Beide zijn ingediend door DNS.be. Het gaat om .vlaanderen en .brussels. En door Duitse bedrijven en organisaties zijn niet meer dan 70 aanvragen ingediend. Een van de opvallende Duitse aanvragen daar is die van .mail, onder meer afkomstig van de hoster 1&1 Mail & Media.

Kritiek op .church
Nu de lijst met namen is gepubliceerd, is het tijd om commentaar op aangevraagde TLD’s te geven. Iedereen kan de komende 60 dagen zijn mening over voorgestelde toplevel domeinen indienen. Na ruim 24 uur na publicatie van de lijst was er vooral kritiek geuit op de extensie .church.

Ook kunnen officiële klachten tegen aanvragen worden ingediend. Hiervoor is een periode van zeven maanden gereserveerd. De eerste nieuwe gTLD’s zullen waarschijnlijk begin 2013 worden geactiveerd.

ISPam.nl Job board

Ikke, 15 juni 2012 9:32 am

was .overheid al bezet? Waarom die vreemde keuze naar nog eens nl achter te plakken??

Lennie, 15 juni 2012 1:11 pm

Mogelijk voor overheidbe en anderen die Nederlands spreken/schrijven ?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

3W Infra
sims: I don't know why I come up as Velma Valento since I became a Google follower but you know it�...

Het Large Hadron Collider datacentrum
motoapk thanks: I truly appreciate this article. Great.

SIDN halveert tarieven om .nl-domeinnaam uit quarantaine te halen
Jaap Urban: Waarom vraagt iedere provider dan nog steeds de hoofdprijs hiervoor?!?! Webreus: 45 euro

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....