Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op de koffie: TCN Data Hotels wil de datacentermarkt transparant maken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 juli 2012 08:35 uur

Op veler verzoek herintroduceren wij de rubriek ‘Op de koffie bij…’, met als verandering dat jullie nu in de kuipstoeltjes bij mij op kantoor in Alkmaar mogen plaatsnemen. De spits wordt afgebeten door Erik van Egmond van TCN Data Hotels. TCN Data Hotels wil de datacentermarkt transparanter maken en heeft daarom met Troostwijk Taxaties onderzoek gedaan naar de huidige omvang van de datacentermarkt en de verwachte ontwikkeling van vraag en aanbod in de komende jaren.

De datacentermarkt is lastig te doorgronden. De prijzen en producten in de markt zijn nergens goed met elkaar te vergelijken. Ook is het voor een groot-zakelijke afnemer lastig te bepalen met welke partij hij in zee zal gaan, omdat er geen goede manier is om die vergelijking te maken. De vastgoedmarkt waarin TCN al bijna twintig jaar opereert is juist wel transparant. Vierkante meter prijzen zijn overal te vinden, de prijzen die elke vastgoed aanbieder hanteert zijn publiekelijk bekend. Die markt is, in tegenstelling tot de datacenter markt, vele malen transparanter, stelt Van Egmond. TCN Data Hotels wil die transparantie nu ook in de datacentermarkt introduceren.

Er is echter een belangrijk verschil tussen vastgoed en datacenters dat het moeilijk maakt het aanbod transparant te maken. Waar bij vastgoed vaak een casco pand wordt opgeleverd aan de klant, krijgt een datacenter klant niet alleen de ruimte maar ook een grote hoeveelheid apparatuur, diensten en personeel. Dit alles om er voor te zorgen dat de gebruiker ongestoord gebruik kan maken van de faciliteiten die een datacenter te bieden heeft.

Bovendien is de transparantie in de vastgoedmarkt ook ingegeven door het openbare aanbod. Nu de vraagprijzen van vastgoed altijd worden gepubliceerd op openbare websites zoals Funda, is die transparantie in de markt geen keuze, maar eerder een gevolg van het openbare aanbod. Dat zou in de datacentermarkt ook het geval moeten zijn.

Om de datacentermarkt transparanter te maken doet TCN Data Hotels samen met Troostwijk Taxaties een onderzoek om deze markt beter in kaart te brengen. Echter, niet iedereen is enthousiast over het vergroten van de transparantie in de sector, zo blijkt uit het onderzoek. Aan de ene kant lijkt er de angst te zijn dat men zelf wel transparant wordt, terwijl concurrenten dat niet doen. Aan de andere kant lijken er ook bepaalde aanbieders te zijn die geen transparantie in de markt willen.

Aanbieders in deze gefragmenteerde datacentermarkt blijken weinig vertrouwen in elkaar te hebben. Het aanbod loopt uiteen van zeer kleine partijen met enkele tientallen vierkante meters datavloer tot hele grote partijen met meerdere datacenters en tienduizenden vierkante meters datavloer. Ook is er grote variatie in het type aanbod. Zo bieden veel colocatie aanbieders alleen de housing en wat managed services aan, terwijl andere partijen met een eigen datacenter een volledig pakket aan diensten aanbieden. Dit alles maakt het moeilijk voor klanten om het aanbod van de verschillende partijen met elkaar te vergelijken.

Juist die grote verschillen tussen de datacenters, maken grotere transparantie zo belangrijk. “Klanten kunnen alleen zo een goede keuze maken voor een datacenter en de diensten die dit datacenter aanbiedt”, stelt Van Egmond. Hij roept andere datacenters dan ook op zich aan te sluiten bij het initiatief van TCN Data Hotels en Troostwijk Taxaties om de datacentermarkt transparanter te maken.

Wil jij de volgende zijn die plaatsneemt in mijn kuipstoeltjes? Mail dan naar [email protected] en wellicht doe ik de volgende Op de koffie bij ISPam.nl met jou!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.