Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon getroffen door stroomstoring

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 juni 2012 10:27 uur

Afgelopen donderdag is Amazon getroffen door een anderhalf uur durende stroomstoring in een datacenter in Noord-Virginia, dat geldt als één van de availability zones van het bedrijf. Oorzaak van de stroomstoring was een combinatie van het wegvallen van de netspanning en problemen met de generatoren van het datacenter.

De problemen voor Amazon begonnen met een kabelbreuk in een hoogspanningsleiding, waardoor de netspanning wegviel. De noodstroomvoorziening van het datacenter functioneerde in eerste instantie naar behoren, waardoor het datacenter gewoon door bleef draaien. Op een gegeven moment raakte echter de generator waar het datacenter op draaide oververhit en viel uit. Een tweede backup generator bleek niet goed te zijn geconfigureerd. Dit had tot gevolg dat het datacenter uiteindelijk toch zonder stroom kwam te zitten.

Door de stroomstoring waren ondermeer de EC2 (Elastic Cloud Computing) en EBS (Elastic Block Store) diensten van Amazon in de availability zone US-EAST-1 uit de lucht. De stroomstoring afgelopen donderdag begon om 20:57 uur Pacifische tijd en duurde een kleine anderhalf uur tot 21:19 uur. Uiteindelijk duurde het wel tot 23:00 uur lokale tijd tot dat vrijwel de gehele EC2-dienstverlening van Amazon in de availability zone US-EAST-1 weer hersteld was.

Interessant is dat Amazon een SLA aanbiedt, waarbij er een beschikbaarheid van 99,95% wordt gegarandeerd per regio. Elke regio bestaat uit meerdere availability zones (in Europa, is er maar één region en dat is Ierland). De diensten van het bedrijf wordt pas als niet beschikbaar aangemerkt indien minimaal twee availability zones in een regio niet beschikbaar zijn. De stroomstoring telt dus niet mee als downtime voor de garantie die Amazon geeft.

Update: Ten onrechte hadden we gemeld dat Amazon in Europa maar één availability zone heeft, dat moest maar één region (Ierland) zijn.

Pieter, 18 juni 2012 11:33 am

Hoe voortreffelijk is die Amazon clouddienst nu wel....al de zoveelste storing in de Cloud omgeving! En dat voor bedragen dat je toch wel iets anders mag verwachten.

Laat mij maar lekker op een dedicated server blijven staan, al 5 jaar geen enkel probleem.

Frits, 18 juni 2012 3:28 pm

Het klopt niet dat Amazon AWS in Ierland maar 1 Availability Zone heeft. EU-WEST-1 (Ierland) is een Region, met 3 Availability Zones (= datacenters).

De SLA is dus van kracht op het moment dat de gehele Region uit zou vallen (= alle datacenters). Zo te lezen was dit niet het geval vorige week Donderdag in de US-EAST-1 Region, aangezien uitval enkel plaatsvond binnen 1 AZ.

Als je de architectuurrichtlijnen volgt van Amazon AWS, dan zorg je er ook voor dat de onderliggende infrastructuur van je applicatie/website wordt verdeeld over de verschillende AZs, zodat de omgeving geheel redundant is.

Bij uitval van een enkele AZ zal dit zodoende geen (negatieve) invloed hebben op de beschikbaarheid van je applicatie/website. Een voordeel welke je met een dedicated server niet hebt (bij uitval van hardware heb je immers ook downtime).

marco van den akker, 19 juni 2012 10:30 am

Een stroom storing op datacenter niveau heeft weinig te maken met een dienst als cloud computing of dedicated server hosting. Wat intrigerend is aan dit verhaal is het feit dat noodsituaties als ups en backup generatoren schijnbaar niet vaak genoeg doorgetest worden.

hetzelfde geldt voor de nederlandse datacenters, ieder maakt gebruik van de zelfde stroomvoorziening. Gaat tennet plat, zal alleen datacenter arnhem blijven door draaien door de dubbele stroom voorziening.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.