Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon getroffen door stroomstoring

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 juni 2012 10:27 uur

Afgelopen donderdag is Amazon getroffen door een anderhalf uur durende stroomstoring in een datacenter in Noord-Virginia, dat geldt als één van de availability zones van het bedrijf. Oorzaak van de stroomstoring was een combinatie van het wegvallen van de netspanning en problemen met de generatoren van het datacenter.

De problemen voor Amazon begonnen met een kabelbreuk in een hoogspanningsleiding, waardoor de netspanning wegviel. De noodstroomvoorziening van het datacenter functioneerde in eerste instantie naar behoren, waardoor het datacenter gewoon door bleef draaien. Op een gegeven moment raakte echter de generator waar het datacenter op draaide oververhit en viel uit. Een tweede backup generator bleek niet goed te zijn geconfigureerd. Dit had tot gevolg dat het datacenter uiteindelijk toch zonder stroom kwam te zitten.

Door de stroomstoring waren ondermeer de EC2 (Elastic Cloud Computing) en EBS (Elastic Block Store) diensten van Amazon in de availability zone US-EAST-1 uit de lucht. De stroomstoring afgelopen donderdag begon om 20:57 uur Pacifische tijd en duurde een kleine anderhalf uur tot 21:19 uur. Uiteindelijk duurde het wel tot 23:00 uur lokale tijd tot dat vrijwel de gehele EC2-dienstverlening van Amazon in de availability zone US-EAST-1 weer hersteld was.

Interessant is dat Amazon een SLA aanbiedt, waarbij er een beschikbaarheid van 99,95% wordt gegarandeerd per regio. Elke regio bestaat uit meerdere availability zones (in Europa, is er maar één region en dat is Ierland). De diensten van het bedrijf wordt pas als niet beschikbaar aangemerkt indien minimaal twee availability zones in een regio niet beschikbaar zijn. De stroomstoring telt dus niet mee als downtime voor de garantie die Amazon geeft.

Update: Ten onrechte hadden we gemeld dat Amazon in Europa maar één availability zone heeft, dat moest maar één region (Ierland) zijn.

ISPam.nl Job board

Pieter, 18 juni 2012 11:33 am

Hoe voortreffelijk is die Amazon clouddienst nu wel....al de zoveelste storing in de Cloud omgeving! En dat voor bedragen dat je toch wel iets anders mag verwachten.

Laat mij maar lekker op een dedicated server blijven staan, al 5 jaar geen enkel probleem.

Frits, 18 juni 2012 3:28 pm

Het klopt niet dat Amazon AWS in Ierland maar 1 Availability Zone heeft. EU-WEST-1 (Ierland) is een Region, met 3 Availability Zones (= datacenters).

De SLA is dus van kracht op het moment dat de gehele Region uit zou vallen (= alle datacenters). Zo te lezen was dit niet het geval vorige week Donderdag in de US-EAST-1 Region, aangezien uitval enkel plaatsvond binnen 1 AZ.

Als je de architectuurrichtlijnen volgt van Amazon AWS, dan zorg je er ook voor dat de onderliggende infrastructuur van je applicatie/website wordt verdeeld over de verschillende AZs, zodat de omgeving geheel redundant is.

Bij uitval van een enkele AZ zal dit zodoende geen (negatieve) invloed hebben op de beschikbaarheid van je applicatie/website. Een voordeel welke je met een dedicated server niet hebt (bij uitval van hardware heb je immers ook downtime).

marco van den akker, 19 juni 2012 10:30 am

Een stroom storing op datacenter niveau heeft weinig te maken met een dienst als cloud computing of dedicated server hosting. Wat intrigerend is aan dit verhaal is het feit dat noodsituaties als ups en backup generatoren schijnbaar niet vaak genoeg doorgetest worden.

hetzelfde geldt voor de nederlandse datacenters, ieder maakt gebruik van de zelfde stroomvoorziening. Gaat tennet plat, zal alleen datacenter arnhem blijven door draaien door de dubbele stroom voorziening.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!