Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe rekenmethode voor energie-efficiëntie voor datacenters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 19 juni 2012 08:04 uur

Het meten van de energie-efficiëntie van datacenters kan beter en nauwkeuriger. Dat moeten de mensen van de BCS Data Centre Specialist Group gedacht hebben. Zij zijn onlangs met een nieuwe rekenmethode gekomen: FVER.

Het belangrijkste verschil met de bekende Power Usage Effectiveness (PUE) is dat FVER ook rekening houdt met het verlies van energie door IT-apparatuur en software.

“Er is nog altijd geen algemeen geaccepteerde maatstaf voor IT- en software-efficiency”, schrijven de bedenkers van FVER. “De meeste energierekenmethoden stoppen bij de stroomkabel. De nieuwe rekenmethode neemt de IT-apparatuur en de software mee in de berekening om zo tot een nauwkeuriger berekening van de werkelijke output te komen tijdens dagelijkse activiteiten.”

De huidige rekenmethodes houden bijvoorbeeld geen rekening met de levensduur van IT-apparatuur. IT-apparatuur en software hebben een kortere levenscyclus dan elektronische infrastructuur.

Bij de berekening van FVER, dat staat voor Fixed to Variable Energy Ratio, wordt de ideale energiesituatie gedeeld door de werkelijke situatie. Dit levert uiteindelijk een getal op tussen de 1 en de 10, net als de PUE. Hoe lager de uitkomst, hoe hoger de energie-efficiency.

De bedenkers van FVER (pdf) erkennen dat ook deze rekenmethode niet perfect is, maar het houdt volgens hen wel meer rekening met de momenten dat een datacenter niet op volle toeren draait.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.