Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuw BT-datacenter Nieuwegein niet getroffen door stroomstoring

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 26 juni 2012 08:06 uur

Uitgerekend op de dag dat in Nieuwegein de stroom langdurig uitvalt na blikseminslagen, heeft British Telecom (BT) daar een datacenter geopend. Het bedrijf heeft geen last gehad van de storing.

BT had al een datacenter van 2-3 megaWatt (MW) in Nieuwegein. Daar is nu een nieuw deel tegenaan gebouwd met een vermogen van 1,7 MW, vertelt Richard Roersma, hoofd product management bij BT Global Services.

Donderdag viel in een groot deel van Nieuwegein de stroom uit nadat het netwerk van beheerder Stedin zwaar door de bliksem was getroffen. Pas vrijdagavond laat had iedereen weer stroom.

BT had geen last van de problemen, vertelt Roersma tegenover ISPam.nl. “We zitten net buiten het gebied waar vrijdag de stroom uitviel.” Zou het datacenter wel binnen het gebied hebben gelegen, dan had het datacenter gewoon kunnen doordraaien, stelt Roersma. “In eerste instantie val je dan terug op je UPS-systemen die het tot een uur kunnen volhouden, maar al direct na een storing worden de dieselgeneratoren opgestart die kunnen doordraaien zolang er dieselvoorraad is.”

Toch is het noodweer niet helemaal onopgemerkt voorbij gegaan. “We hebben wel enkele pieken in de stroomtoevoer gezien door blikseminslagen, maar die pieken zijn netjes opgevangen door de UPS-systemen”, aldus Roersma.

Vernieuwingen
Het nieuwe datacenter van BT is ‘heel erg groen’ en ingericht met high density-racks voor een belasting tot maximaal 20 kW per rack (gemiddeld 6 kW). “We garanderen in het nieuwe datacenter een Energy Usage Effectiveness (EUE) van minder dan 1,3”, aldus Roersma.

In het bestaande datacenter zijn ook vernieuwingen aangebracht. Zo is de koeling gemoderniseerd zodat het energieverbruik efficiënter is, vertelt Roersma. “We koelen nu met water waar nevel van wordt gemaakt en waarmee de warme lucht wordt gekoeld.”

De datacenters van BT worden gebruikt voor de levering van managed hosted-diensten, waaronder veel cloudoplossingen, maar ook om colocatiediensten aan te bieden. BT wil nog voor het einde van dit jaar op nog een locatie in Nederland een nieuw datacenter bouwen.

Update 27 juni: nuancering aangebracht in het aantal kW per rack.

Calypso, 26 juni 2012 9:50 am

Wordt 6kW al High Density genoemt? In 1U servers is dat net een half rack...

 • Pingback: BT heropent groen datacenter Nieuwegein

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.