Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Shock Media zet duizenden .nl-domeinen over naar DNSSEC

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 27 juni 2012 08:03 uur

Het aantal .nl-domeinnamen dat is overgezet naar DNSSEC is deze week flink gestegen. Registrar Shock Media heeft op één dag een paar duizend domeinen overgezet.

De managed hosting provider is daarmee de eerste in Nederland die zo’n bulk aan .nl-domeinnamen naar DNSSEC overzet, bevestigt SIDN-woordvoerster Lycke Hoogeveen.

“Vorige week hebben we al flink getest en de uiteindelijke verhuizing hebben we over het weekend heen getild naar maandag. En deze week hebben we ongeveer 5000 .nl-domeinnamen naar de nieuwe veiligere DNS-standaard overgezet”, legt Alain Gotz, salesmanager bij Shock Media, uit.

Alle domeinnamen die bij Shock Media geregistreerd zijn en die ook de nameservers van de provider gebruiken, zijn maandag overgezet. Alleen klanten die zelf SIDN-deelnemer zijn of zelf nameservers hebben draaien volgen later, aldus Gotz.

Voorbeeld
Shock Media wil met deze grote verhuizing een soort voorbeeldfunctie vervullen. “Vorige week keken we naar de DNSSEC-teller en die stond nog zo laag, dat we dachten: dit is het moment.” Gotz verwacht dat meerdere providers nu grote aantallen domeinen naar DNSSEC zullen verhuizen. Inmiddels heeft ook provider Intention precies duizend .nl-domeinen overgezet op DNSSEC.

Het is wel een behoorlijke operatie geweest, erkent Gotz. “Er komt veel bij kijken omdat de hele nameserver-structuur aangepast moet worden en de key signing gesynchroniseerd moet worden met de SIDN.”

Achtergrond
Volgens Shock Media hebben mensen met een website vanwie het domein is verhuisd daar niets  van gemerkt. “Ze zijn wel geïnformeerd, maar het is verder een onzichtbare aanpassing die het systeem alleen maar veiliger maakt”, aldus Gotz.

Met de grote verhuizing van Shock Media, staat de DNSSEC-teller van de SIDN op ruim 11.000 domeinen. Overigens is het ruim een maand geleden dat de allereerste .nl-domeinnaam naar DNSSEC overging. Op 15 mei was de DNSSEC-primeur in Nederland voor Powerdns.nl.

Wouter, 27 juni 2012 8:24 am

Grappig om te zien dat zodra SIDN voor elk DNSSEC domein een paar cent korting geeft, er opeens wel animo is voor DNSSEC. Op zich wel goed natuurlijk.

Mark Schouten, 27 juni 2012 8:26 am

Goed bezig!

Dick Tump, 27 juni 2012 9:03 am

@Wouter De korting is natuurlijk mooi meegenomen, maar belangrijker is de uitdaging om die counter op de SIDN site nog 'even te verdubbelen' en het technisch vooruitstrevend willen zijn. Zo hebben we o.a. vrij vroeg onze gehele shared hosting op IPv6 overgezet, wat geen kortingen en dergelijken opleverde.

Net iets meer doen dan de standaard taken maakt het werk leuk :)

Randy, 27 juni 2012 9:12 am

Inmiddels zijn er meer .nl-domeinen dan .com-domeinen voorzien van een DNSSEC signature.
Zie http://scoreboard.verisignlabs.com/ v.s. de SIDN teller.

Toon, 27 juni 2012 3:13 pm

Waar baseert de redactie de 'precies 1000' op van ons?
We hebben er 7500+ overgezet op DNSSEC, en dat kan ik hard bewijzen door je een log te sturen? ;-)

Edwin, 27 juni 2012 3:18 pm

@Toon informatie van de SIDN

Toon, 27 juni 2012 3:23 pm

@Edwin ; Apart, zal wel het moment van meten zijn geweest dan. Geen probleem. Het is overigens een mutatie, geen verhuizing.

Sean, 27 juni 2012 3:36 pm

@Toon jullie waren wel degelijk de eerste met 1.000 DNSSEC .nl-domeinnamen, maar het verschil is minimaal. Jullie zijn op dit moment wel de registrar met de meeste gesigneerde domeinnamen binnen .nl.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.