Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloudsubsidie: zit de sector daar op te wachten? (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 5 juli 2012 08:01 uur

In Nederland bestaan volgens het ministerie van EL&I 9 topsectoren. Dat zijn sectoren waarin Nederland nu al uitblinkt en dat vooral moet blijven doen. Logisch dus dat bijvoorbeeld land- en tuinbouw op dit lijstje voorkomen. Internet is niet specifiek benoemd als topsector. Hierop was en is de nodige kritiek, want op die lijst staan betekent kans maken op o.a. subsidies voor onderzoek en exportbevordering.

Indirect speelt internet, via de topsector ‘Creatieve Industrie’ en omdat ict alle topsectoren ondersteunt, natuurlijk wel een belangrijke rol. Maar in tegenstelling tot de benoemde sectoren zijn er geen directe doelstellingen of subsidiepotjes.

Anders is het in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft de regering vorige maand 4.5 miljoen pond extra gestopt in de Technology Strategy Board. TSB is een agentschap van het Britse ministerie van Handel en Innovatie en heeft als taak innovaties aan te zwengelen. Het aardige van de extra donatie is dat het specifiek bedoeld is om het gebruik van cloud computing te vergroten. Hiermee reageert London op een constatering eerder dit jaar door de minister van Handel Vince Cable die voor veel ophef heeft gezorgd: het land heeft geen focus op innovatieve sectoren en geen online-pareltjes ‘Despite fantastic SMEs, we have produced no Amazon, no Google and no Intel’ (bron).

TSB wil daar nu verandering in en stelt met prijsvragen en subsidies dus een paar miljoen ter beschikking. Speciaal bedoeld voor het MKB en daarbij de verplichting dat elk voorstel het gebruik van cloud stimuleert. London wil dat ’the next web sensation such as Spotify or Salesforce.com’ in Groot-Brittannië wordt bedacht en uitgevoerd (bron).

Het bedrag is niet enorm groot, maar veel belangrijker lijkt mij de vraag: hoe groot is de kans dat vanuit Engeland een cloudbased techniek gaat komen die de wereld verandert. Mijn ervaring met baanbrekende Britse ict-uitvindingen zijn stoffig en veel meer dan een ZX80 kan ik niet zo snel verzinnen.

Nu de vraag: en Nederland dan? Hebben we in dit land – met alle internetconnectiviteit en toepassingen – behoefte aan subsidies voor het promoten van cloudgebruik. Of zie jij bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van subsidies om slimme, innovatieve toepassingen te verzinnen voor het bedrijf (of sector) waar je werkzaam bent?

(en als het antwoord op die vraag negatief is; waaraan heb je dan wel behoefte?)

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.