Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN: Daling aantal .nl-registrars geen reden tot zorg

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 23 juli 2012 08:07 uur

Het aantal .nl-registrars is al enkele jaren langzaam aan het dalen. Sinds 2009 is het aantal .nl-registrars al met 16 procent afgenomen.

In de maand juni van dit jaar had de SIDN 1780 aangesloten registrars (pdf). In dezelfde maand in 2010 waren dat er nog 1947. Dat is een daling van 8,6 procent gedurende de afgelopen twee jaar. Volgens Michiel Henneke, marketing manager bij de SIDN, is er al enkele jaren sprake van een dalende trend (zie grafiek onderaan).

“Het hoogtepunt bereikten we in 2008 toen we 2145 registrars hadden. In 2009 is het omslagpunt gekomen en sindsdien is er sprake van een lineaire afname”, zegt Henneke in gesprek met ISPam.nl.

Toch is het geen reden tot zorg, aldus Henneke. Dat sommige registrars ermee stoppen heeft in ieder geval niets te maken met de onaantrekkelijkheid van het .nl-domein, zo zegt hij. “Er blijkt nog voldoende business outlook te zitten in het .nl-domein.” Bovendien kent Nederland nog altijd heel veel registrars en is de markt hier heel erg versnipperd.

Specialisatie
Hoewel het verleidelijk is te denken dat de daling wordt veroorzaakt door economische tegenslagen of overnames en fusies, blijkt dat niet het geval. De SIDN heeft in 2011 onderzoek gedaan onder vertrekkende registrars en daaruit blijkt dat de meeste registrars zich zijn gaan richten op hun core business, niet zijnde domeinnaamregistraties.

“Vaak is het opzeggen van het deelnemerschap het gevolg van specialisaties”, vertelt Henneke. “Wat we bijvoorbeeld geregeld zien is dat een webdesignbureau zich weer volledig wil richten op webdesign en daarom het deel van de domeinnaamregistratie afstoot of uitbesteedt.”

Overigens ziet de SIDN wel een lichte stijging in het aantal affiliates (de voormalige categorie 2-deelnemers). Zij betalen twee tientjes per jaar en hebben toegang tot de besloten registrar website, ontvangen de nieuwsbrieven die SIDN uitstuurt en worden uitgenodigd voor de halfjaarlijkse SIDN Relatiedag. Het belangrijkste verschil is met registrars is dat affiliates geen .nl-domeinnamen kunnen registreren. Ook zijn de affiliates geen lid van de Vereniging van Registrars, die de belangen van de registrars tegenover SIDN behartigt.

 

Update 11:30 uur: details over hoogtepunt gewijzigd. Op de top telde de SIDN 2145 registrars en niet 2125.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.