Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Resellers laten AMS-IX groeien naar 500 aangesloten netwerken

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 24 juli 2012 08:09 uur

Door de introductie van het resellerprogramma anderhalf jaar geleden, heeft de AMS-IX een onstuimige groei doorgemaakt. Het resultaat van deze groei is dat Serbia Broadband als 500ste netwerk is aangesloten op de internet exchange aangesloten  die rond de 1 Tbps aan dataverkeer afhandelt.

De afgelopen 18 maanden sloten via resellers maar liefst 98 nieuwe netwerken aan op de AMS-IX, op die manier wist het totaal aantal aangesloten netwerken te groeien naar 500. In de periode januari-juni 2011 sloot 57 procent van de nieuwe netwerken via een reseller aan op de AMS-IX, gedurende de zelfde periode in 2012 was dit percentage gegroeid tot 75 procent. Verantwoordelijk voor die grote groei zijn voornamelijk de twee resellers IX Reach en Atrato die respectievelijk 37 procent en 34 procent van de resellerpoorten verkochten, meldt de AMS-IX in een bericht op de website.

Het resellerprogramma van de AMS-IX zorgt ervoor dat partijen laagdrempeliger kunnen aansluiten op de internet exchange, zo legt Pauline Hartsuiker van de AMS-IX uit. Netwerkoperators hoeven niet langer fysieke colocatie af te nemen in een van de Amsterdamse datacenters waar de AMS-IX in aanwezig is, terwijl ze wel van alle voordelen genieten die partijen die rechtstreeks op de AMS-IX aansluiten ook hebben. Verder kan via een reseller een poort met een relatief kleine capaciteit worden afnemen van bijvoorbeeld 200 Mbps, terwijl de AMS-IX rechtstreeks alleen poorten met een minimale capaciteit van 1 GE tot maximaal 100 GE aanbiedt.

Ook de relatie met de AMS-IX verschilt. Een partij die rechtstreeks op de AMS-IX aansluit, heeft de keuze lid te worden van de vereniging AMS-IX, de enig aandeelhouder van AMS-IX BV. Een partij die aansluit via een reseller heeft alleen een contract met de reseller, die de klantrelatie volledig voor zijn rekening neemt, aldus Hartsuiker. Lidmaatschap van de vereniging AMS-IX is daarom voor een partij die aansluit via de reseller niet mogelijk.

De nieuw geopende AMS-IX Hong Kong, dat een onafhankelijke en neutrale internet exchange is, werkt ook met dezelfde constructie, maar staat feitelijk los van de AMS-IX in Amsterdam. Wel is het mogelijk om via een reseller vanaf AMS-IX Hong Kong op het AMS-IX platform in Amsterdam aan te sluiten. Binnenkort zal de eerste klant op de AMS-IX Hong Kong worden aangesloten. De combinatie van het aansluiten op de internet exchange in Hong Kong en vanaf daar een verbinding met de AMS-IX in Amsterdam nemen, heeft de naam ‘reseller plus’ gekregen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...