Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zo werkt het Domeinnaamdebat 2012

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 juli 2012 08:10 uur

Op 28 september organiseert de SIDN het Domeinnaamdebat 2012, na eerdere debatten in 2008, 2006 en 2001. Dit keer stelt de SIDN voor om de whois volledig af te schermen en de gegevens van individuele domeinnaamhouders na controle toegankelijk te maken voor een ieder die daar belang bij heeft. Daarnaast stelt de .nl-registry voor om niks te veranderen aan de heruitgifte van .nl-domeinnamen die uit quarantaine komen.

Er liggen een drietal interessante voorstellen voor, waarover de meningen sterk over uiteen zullen lopen. Echter waarom zijn nu net deze voorstellen door de SIDN geagendeerd? SIDN-woordvoerster Lycke Hoogeveen legt uit dat de voorstellen zijn gebaseerd op zaken waar de SIDN daadwerkelijk klachten over binnenkrijgt. Daarnaast heeft de SIDN uit het debat dat op internet gaande is, opgemaakt dat dit zaken zijn die leven in de internetgemeenschap.

De voorstellen die zijn gedaan, worden ook daadwerkelijk door de SIDN gesteund.  Deze bevatten namelijk de standpunten waarvan de SIDN denkt dat deze het beste zijn. Daarbij geeft Hoogeveen aan dat gezien het voor de SIDN-medewerkers hun dagelijks werk is, ook van de SIDN mag worden verwacht dat zij in staat zijn om goede voorstellen te doen. Daarnaast komen de voorstellen overeen met de werkwijze van veel collega-registries.

Argumenten
De bedoeling van het debat is om alle standpunten en argumenten bekend te krijgen. Uiteindelijk beslist de SIDN op basis van de beste argumenten wat er wordt gedaan met de standpunten die worden ingenomen. Indien de zaal in theorie enkel vol zou zitten met juristen en er onder hen consensus is, dan betekent dat niet automatisch dat dat standpunt ook de conclusie van het debat wordt.

Hoogeveen verzekert dat er echt naar de deelnemers aan het debat geluisterd wordt en dat het debat niet enkel wordt gebruikt om de eigen voorstellen te legitimeren. Ook stelt Hoogeveen dat indien de uitkomst van het debat sterk afwijkt van het voorstel zoals dat nu op tafel ligt, er ook afstemming met het bestuur de Vereniging van Registrars zal zijn over de wenselijkheid daarvan.

Op 28 september is het zover, dan kan iedereen die de moeite neemt om naar Den Haag af te reizen, zijn mening geven over de voorstellen die door de SIDN zijn gedaan. Wie zich verder wil verdiepen in de materie kan zich inlezen in The.nlyst (pdf), waarin voorstanders en tegenstanders van de voorstellen aan het woord komen. Aanmelden voor het Domeinnaamdebat 2012 zal binnenkort mogelijk zijn.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.