Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Xenosite neemt hostingactiviteiten Hosting Concepts over

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 juli 2012 08:10 uur

De hostingactiviteiten van Hosting Concepts, waaronder de merken Netnation, Flexservers en Watsnel zijn door Xenosite overgenomen. Daarmee resteert enkel het merk Openprovider onder de paraplu van Hosting Concepts, dat actief is als wederverkoper van domeinnamen en hosting gerelateerde softwarelicenties. Dankzij de overname groeit Xenosite uit tot een belangrijke speler op het gebied van webhosting.

Activa-passiva transactie
De overname is een zogenaamde activa-passiva transactie, waarbij alle hostinggerelateerde activa en passiva van Hosting Concepts op een B.V. die onderdeel is van Xenosite is overgegaan, laat Hosting Concepts-directeur Arno Vis in gesprek met ISPam.nl weten. Als gevolg hiervan zijn van rechtswege ook drie medewerkers overgegaan die zich binnen Hosting Concepts exclusief op de hostingactiviteiten richten. Daarnaast heeft ook een freelancer zelf een nieuwe overeenkomst met de overnemende partij gesloten.

Doordat de hostingactiviteiten in zijn totaliteit zijn overgenomen inclusief de medewerkers en de overeenkomst met PCextreme voor de (fysieke) hosting infrastructuur van gebruik wordt gemaakt, verandert er voor de betrokken klanten helemaal niets. Het enige verschil dat er voor de klant zou kunnen zijn is dat als een klant ooit eens een brief zou willen sturen, hij dat nu naar een ander adres moet doen, stelt Vis gekscherend.

De volledige overname van de hostinginfrastructuur van Hosting Concepts noemt Vis – achteraf gezien – in het licht van de overname ‘mooie meegenomen’. Vis ontkent echter dat het outsourcen van zijn volledige hostinginfrastructuur is gedaan met het oog op een eventuele overname. De reden voor het outsourcen hiervan en de overname van de hostingactiviteiten zijn wel dezelfde, namelijk focus en het creëren van schaalgrote.

Emotioneel afscheid
Over de overname zelf geeft Vis aan dat hij er heel gelukkig mee is en dat de hostingactiviteiten niet voor een appel en een ei zijn verkocht. Al erkende hij ook dat er verschillende andere mogelijke overnamepartners waren die zelfs aangaven, de zaak graag over te nemen als ze er geld toe bij zouden krijgen. Uiteindelijk is dat niet gebeurd. Volgens Vis is het wel emotioneel om afscheid te nemen van de activiteiten waar hij in 1998 mee begonnen is.

Door dat nu enkel Openprovider overblijft binnen Hosting Concepts, is het volgens Vis binnen Nederland de enige domeinnaamreseller die niet ook direct of indirect hosting aanbiedt. Daarmee verwacht hij dat partijen die nu nog hun twijfels hadden over de onafhankelijkheid van Openprovider door het afstoten van de hostingactiviteiten als klant te kunnen verwelkomen.

Xenosite wil activeiten uitbreiden
De reden voor de overname van de hostingactiviteiten van Hosting Concepts is dat Xenosite haar activiteiten wil gaan uitbreiden. Op dit moment is Xenosite vooral actief als aanbieder van connectiviteit voor het MKB met DSL- en glasvezelverbindingen. Door de hostingactiviteiten van Hosting Concepts over te nemen wordt de omzet verbreed zonder dat er zelf grootschalige marketingcampagnes op touw hoeven te worden gezet, laat Xenosite-directeur René Bandsma desgevraagd aan ISPam.nl weten.

Elf overnames, één nieuw label
De overname van de hostingactiviteiten van Hosting Concepts is niet de eerste hostingovername van Xenosite. Totaal zijn er elf hostingbedrijven- en activiteiten overgenomen, waaronder die van Hosting Concepts ook AS Hosting en Hostaces. De bedrijven opereren op dit moment nog onder hun eigen naam, maar het is uiteindelijk de bedoeling om deze allemaal onder te brengen in één nieuw label.

Bij dat nieuwe label zal het uitgangspunt zijn dat het bedrijf vooral een goede support zal leveren. Volgens Bandsma is de helpdesk voor een hostingbedrijf het belangrijkste, als klanten ontevreden zijn, dan gaat het altijd over de helpdesk. Ook stelt Bandsma alle klanten gelijk te behandelen. Een voorbeeld uit de connectiviteitshoek is dat een klant van wie het modem na drie jaar stuk gaat een nieuwe moet kopen, terwijl een nieuwe klant hetzelfde modem gratis krijgt. Daarom zal de focus liggen op een goede support van de klant. De overige bedrijfsactiviteiten noemt Bandsma randzaken.

Een pragmatische visie legt Bandsma aan de dag als antwoord op de vraag of de klanten van Hosting Concepts zijn geïnformeerd over de overname. Dat is niet gebeurt, omdat de klant daar toch niets aan heeft. Voor de klant blijft alles hetzelfde, tot aan het telefoonnummer dat ze bellen voor support en de medewerkers die ze dan te spreken krijgen.

Eten of gegeten worden
Door het volume aan webhostingklanten die zijn verkregen door de overnames verwacht Bandsma genoeg massa te hebben om kunnen overleven op de hostingmarkt. Die massa is ook noodzakelijk, want het is gegeten worden of zelf eten. Daarnaast wil Bandsma zich ook gaan toeleggen op complexe hostingproducten voor veeleisende webwinkels die een complexe hostingoplossing nodig hebben.

ISPam.nl Job board

Wouter, 27 juli 2012 10:06 pm

" Al erkende hij ook dat er verschillende andere mogelijke overnamepartners waren die zelfs aangaven, de zaak graag over te nemen als ze er geld toe bij zouden krijgen. "

Draaide die toko's zo slecht dan??

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...