- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 8 augustus 2012 08:10 uur
De btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 is voor hosters problematisch. Het 21%-tarief is namelijk ook gedeeltelijk verschuldigd over al eerder gefactureerde hostingabonnementen, die ook op 1 oktober nog doorlopen. Het doorfacturen van de naheffing die hosters krijgen opgelegd is problematisch gezien de relatief kleine bedragen waar het om gaat. Wanneer die bedragen bij elkaar worden opgeteld gaat het echter om duizenden tot tienduizenden euro’s.
Mazars: Naheffing moet worden betaald
Hosters die abonnementen hebben gefactureerd met 19% btw die op 1 oktober 2012 nog doorlopen, zullen de 2% extra btw moeten afdragen aan de Belastingdienst, stelt Pieter Bouwhuis, btw-adviseur bij Mazars. Ook in het geval dat het feitelijk niet mogelijk is om die 2% extra btw te factureren of te kostbaar, dan nog lijkt er geen mogelijkheid om eronder uit te komen.
In de wet waarin dit geregeld is, staat met zoveel woorden dat de verhoogde btw verschuldigd is vanaf 1 oktober 2012. Ondanks het feit dat de ondernemer de btw kan doorberekenen aan de consument, blijft de ondernemer zelf de belastingplichtige. Over de gevolgen voor bepaalde ondernemers van het doorvoeren van een btw-verhoging in de loop van het jaar is kennelijk niet al te goed nagedacht in het parlement, stelt Bouwhuis.
De kans dat de extra heffing met succes via de rechter kan worden aangevochten, acht Bouwhuis niet al te groot. In het verleden zijn rechters daar niet al te happig op geweest. Eerder werd ook de pc-prive regeling met terugwerkende kracht tot op het moment dat hierover een persbericht door de overheid naar buiten was gebracht ingesteld. De rechtszaak daarover werd ook verloren.
Op de vraag of het verstandig is om de 2% extra btw gewoon niet aan te geven en net te doen of je neus bloed, stelt Bouwhuis dat dit illegaal is en dat hij dit als adviseur niet kan adviseren. Bij constatering kan de Belastingdienst gedurende een periode van vijf jaar een naheffing met boete opleggen zonder dat er sprake is van een ‘nieuw feit’. De boete kan oplopen tot maar liefst 100% van het te weinig afgedragen bedrag en zal desalniettemin al snel de helft bedragen.
Antagonist: Naheffing en doorberekenen is kostbaar
De btw-verhoging stelt Wouter de Vries, directeur van Antagonist voor een dilemma. Gezien hij veel particuliere klanten heeft moet hij de prijzen inclusief btw op zijn website vermelden. Antagonist heeft maar één webhostingpakket van 29,95 euro per jaar. Indien hij de btw-verhoging doorberekende, zou hij die prijs moeten veranderen in 30,45 euro per jaar. Het is maar de vraag, wat dat met zijn verkopen doet (conversie). Indien die daardoor te veel dalen, is het doorberekenen van de btw-verhoging kostbaarder dan dezelfde zelf te betalen.
Een ander probleem waar De Vries mee geconfronteerd wordt, is het feit dat hij voor het deel van de abonnementen die hij verkocht heeft dat nog doorloopt tot na 1 oktober, de 2% extra BTW moet gaan betalen. Nu Antagonist veel contracten sluit met een looptijd van enkele jaren, maakt dit probleem voor Antagonist des te groter. Voor De Vries betekent dit dat van de 60.000 klanten die Antagonist heeft stuk voor stuk een paar dubbeltjes moeten worden geïncasseerd. Het incasseren is kostbaarder dan het te incasseren bedrag.
Wel stelt De Vries te begrijpen dat de overheid wil voorkomen dat ondernemers snel nog een contract afsluiten voor 1 oktober, om zo hun klanten onder de prijsverhoging uit te laten komen. Echter Antagonist sluit al jaren contracten van tenminste één jaar en langer. Zodoende zal hij binnen het gesprek aangaan met de Belastingdienst.
ISPConnect: Hoge financiële en administratieve lasten
Het feit dat bij abonnementen over de hostingdiensten die op 1 oktober 2012 doorlopen een naheffing moet plaatsvinden van 2% heeft branchevereniging ISPConnect verontrust, stelt ISPConnect-voorzitter Yom Schutte. Het gaat daarbij niet enkel om de financiële kant, maar ook de administratieve lasten die daardoor veroorzaakt worden.
Praktisch betekent het namelijk dat voor elk hostingpakket dat na 1 oktober 2011 is besteld of verlengd, er een naheffing moet worden berekend en zou moeten worden geheven. Het zal veelal gaan om kleine bedragen, waardoor de kosten van de naheffing hoger zijn, dan het bedrag dat voor de schatkist moet worden geïnd, concludeert Schutte.
Op dit moment bekijkt ISPConnect de mogelijkheden om iets tegen de maatregel te ondernemen. Een van die mogelijkheden is om in gesprek te gaan met het ministerie van Financiën. De hostingbranche heeft namelijk een unieke positie, omdat het de enige branche is die het hoge btw-tarief hanteert waarbij het gebruikelijk is om abonnementen tenminste een jaar vooruit te factureren.
Morgen in deel twee: De reactie van het ministerie van Financiën
In deel twee van dit artikel, dat vrijdag wordt gepubliceerd, de interessante reactie van het ministerie van Financiën, waarin het een oplossing aandraagt voor het probleem van hosters, maar waar tegelijkertijd weigert het ministerie een maatregel die een échte oplossing biedt aan hosters en vrijwel niet nadelig is voor de overheid óf de schatkist.