Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VS krijgt toegang tot dataretentie-data?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 mei 2006 10:56 uur

De EUobserver.com meldt dat de Verenigde Staten ongelimiteerde toegang gaan krijgen tot de gegevens die worden opgeslagen in het kader van de dataretentie wetgeving. Dit zou gebeuren op basis van de huidige afspraken die er tussen de VS en de EU zijn. Als voorbeeld noemt het artikel de FBI die informatie wil hebben over bepaalde EU-burgers, deze neemt dan contact op met de nationale of regionale opsporingsinstantie, welke op hun beurt de bewuste informatie verzamelen en doorspelen aan de FBI.

The US delegation to the meeting “indicated that it was considering approaching each [EU] member state to ensure that the data collected on the basis of the recently adopted Directive on data retention be accessible to them,” according to the notes of the meeting.

Representatives from the Austrian EU presidency and from the European Commission said that these data were “accessible like any other data on the basis of the existing … agreements” the notes said.

Tot zover is het nog niet zo’n probleem. Echter wordt binnen de dataretentie wetgeving ook verplicht gesteld aan ISP’s en Telco’s dat ze klant gegevens en in de toekomst waarschijnlijk ook de dataretentie-data realtime beschikbaar dienen te hebben voor de opsporingsinstanties. Het zou me niks verbazen als de FBI hier dan ook realtime toegang tot krijgen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.