Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek: meeste aanvallen met SQL-injection via Franse isp’s

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 augustus 2012 08:06 uur

Veruit de meeste aanvallen met SQL-injection (SQLi) op websites vinden hun oorsprong in de datacenters van Franse isp’s. Dat is een van de meest opmerkelijke uitkomsten van het halfjaarlijkse onderzoek van de  Amerikaanse webbeveiliger Imperva.

Imperva voert twee keer per jaar onderzoek uit naar aanvallen op websites over de gehele wereld. De resultaten worden gepubliceerd in het Web Application Attack Report (WAAR).  Het bedrijf onderzoekt vooral de intensiteit van aanvallen en de soort techniek waarmee deze aanvallen worden uitgevoerd.

Uit de meest recente resultaten blijkt dat een gemiddelde website 274 keer per jaar wordt aangevallen, met een absolute uitschieter naar 2766 keer. De meest gebruikte techniek hiervoor is nog steeds SQL-injection waarbij de achterliggende database het doelwit is. En hoewel de meeste aanvallen vanuit de VS worden geïnitieerd, blijkt uit de metingen van Imperva dat juist Franse isp’s de meeste aanvallen met behulp van SQLi hosten – met 803.000 aanvallen over het eerste halfjaar van 2012 ruim vier keer zoveel als via Amerikaanse isp’s. “Een twijfelachtige eer”, aldus Imperva in WAAR.

Comment spamming
Het rapport geeft een aardige inkijk in de populariteit van intrusietechnieken per werelddeel. Zo is e-mail ‘scraping’ – waarbij de aanvaller vooral mailadressen en andere contactinformatie scant in de website – populair in West-Afrikaanse landen zoals Nigeria en Senegal. De voormalige Oostbloklanden, waaronder Oekraïne en Rusland, grossieren vooral in ‘comment spamming’ waarbij geautomatiseerd comments in weblogs worden gepost met een link naar al dan niet malafide sites.

Nederland
Ook Nederland komt in het lijstje van Imperva voor.  Via Nederlandse isp’s telde Imperva tot en met mei 22.000 SQLi-aanvallen, waarmee het op de vierde plek eindigt achter Frankrijk, VS en China.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...