Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Schatting op basis van PUE: Facebook gebruikt 180.000 servers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 16 augustus 2012 08:06 uur

Facebook gebruikt op dit moment 180.000 servers. Dat is de schatting van James Hamilton. Hij heeft het aantal servers berekend aan de hand van het energieverbruik van Facebook.

Het is een bekende truc: het berekenen van aantallen servers op basis van het energieverbruik. Zo berekende hoogleraar Jonathan Koomey van Stanford University eerder al dat Google vermoedelijk meer dan 900.000 servers in gebruik heeft. Net als Google doet ook Facebook namelijk geen enkele uitspraak over de omvang van haar serverpark.

De berekening van Hamilton staat op een blog  die hij toepasselijk ‘Fun with energy consumption’ noemt. Hamilton gaat uit van 509 miljoen kilowatt-uren die Facebook op jaarbasis verstookt. Dat is eigenlijk het enige harde getal. Voorts doet Hamilton de aanname dat een gemiddeld Facebook-datacenter 58 megawatt aan energie verbruikt. Facebook zelf hanteert een PUE van 1,07. Uitgaande van energiezuinige servers (300 watt), komt Hamilton zo op een totaal van 180.000 machines waarop het platform draait.

Kritiek
Hamilton geeft ruiterlijk toe dat het een grove schatting is. Het komt hem dan ook meteen op kritiek te staan. Immers, het overgrote deel van het serverpark staat in datacenters in de staat Virginia en Silicon Valley. Dit zijn geen eigen datacenters, maar gehuurde ruimtes. Volgens Datacenterknowledge.com is het zeer waarschijnlijk dat deze datacenters een hogere PUE hebben dan 1,07. Ook daar doet Facebook geen mededelingen over.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!