Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Schatting op basis van PUE: Facebook gebruikt 180.000 servers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 16 augustus 2012 08:06 uur

Facebook gebruikt op dit moment 180.000 servers. Dat is de schatting van James Hamilton. Hij heeft het aantal servers berekend aan de hand van het energieverbruik van Facebook.

Het is een bekende truc: het berekenen van aantallen servers op basis van het energieverbruik. Zo berekende hoogleraar Jonathan Koomey van Stanford University eerder al dat Google vermoedelijk meer dan 900.000 servers in gebruik heeft. Net als Google doet ook Facebook namelijk geen enkele uitspraak over de omvang van haar serverpark.

De berekening van Hamilton staat op een blog  die hij toepasselijk ‘Fun with energy consumption’ noemt. Hamilton gaat uit van 509 miljoen kilowatt-uren die Facebook op jaarbasis verstookt. Dat is eigenlijk het enige harde getal. Voorts doet Hamilton de aanname dat een gemiddeld Facebook-datacenter 58 megawatt aan energie verbruikt. Facebook zelf hanteert een PUE van 1,07. Uitgaande van energiezuinige servers (300 watt), komt Hamilton zo op een totaal van 180.000 machines waarop het platform draait.

Kritiek
Hamilton geeft ruiterlijk toe dat het een grove schatting is. Het komt hem dan ook meteen op kritiek te staan. Immers, het overgrote deel van het serverpark staat in datacenters in de staat Virginia en Silicon Valley. Dit zijn geen eigen datacenters, maar gehuurde ruimtes. Volgens Datacenterknowledge.com is het zeer waarschijnlijk dat deze datacenters een hogere PUE hebben dan 1,07. Ook daar doet Facebook geen mededelingen over.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.