Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IEEE: nog dit jaar besluit groei over ‘next gen-ethernet’

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 augustus 2012 08:06 uur

Ethernet is toe aan de volgende grote sprong. Dat stelt de IEEE 802.3 groep, onderdeel van de standaardenorganisatie IEEE in de EETimes. De grote vraag is of die sprong naar 400 gigabit gaat of zelfs naar 1 terabit. Het IEEE wil de knoop dit jaar nog doorhakken.

Snelheden van 400 Gb/s of 1 Tb/s zijn in eerste instantie bedoeld voor backbones, waarop bijvoorbeeld de telehouses en de grotere datacenters op zijn aangesloten. De 802.3 groep, dat binnenkort haar jaarlijkse Ethernet Bandwidth Assessment publiceert,  stelt dat de behoefte naar bandbreedte elke 2 jaar verdubbelt. Als je die lijn volgt, dan is een snelheid van 1 Tb/s in 2015 noodzakelijk. In 2020 zal dat 10 Tb/s zijn.

Tsunami

,,Iedereen maakt zich grote zorgen over een tsunami van data,” stelt John D’Ambrosia namens de IEEE-groep. ,,En er zijn veel zorgen over de kosten die dit met zich mee gaat brengen.” Dat is meteen ook de belangrijkste reden dat de IT-industrie liever opschaalt in kleine stapjes. Van de huidige standaard 100 Gb/s naar 400 Gb/s is een enorme technologische sprong waar veel bedrijven bang voor zijn. Argumenten: technologisch te risicovol en daarom vermoedelijk ook te kostbaar. Het parallel draaien van twee standaarden is ook ongewenst.

Toch stelt de IEEE dat een nieuwe standaard – de ‘next generation’ ethernet-standaard – onvermijdelijk is. Een van de grootste providers in de VS, Verizon, heeft zich al bereid verklaard mee te willen werken aan onderzoeken en implementatie van dit nieuwe next gen-ethernet.

ITU

Daarnaast wil IEEE samenwerken met de ITU, het UN-orgaan dat zich bezighoudt met IT en netwerken. Op 23 september zullen de twee organisaties voor het eerst over het onderwerp spreken tijdens de ITU-vergadering in Genève.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...