Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IEEE: nog dit jaar besluit groei over ‘next gen-ethernet’

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 augustus 2012 08:06 uur

Ethernet is toe aan de volgende grote sprong. Dat stelt de IEEE 802.3 groep, onderdeel van de standaardenorganisatie IEEE in de EETimes. De grote vraag is of die sprong naar 400 gigabit gaat of zelfs naar 1 terabit. Het IEEE wil de knoop dit jaar nog doorhakken.

Snelheden van 400 Gb/s of 1 Tb/s zijn in eerste instantie bedoeld voor backbones, waarop bijvoorbeeld de telehouses en de grotere datacenters op zijn aangesloten. De 802.3 groep, dat binnenkort haar jaarlijkse Ethernet Bandwidth Assessment publiceert,  stelt dat de behoefte naar bandbreedte elke 2 jaar verdubbelt. Als je die lijn volgt, dan is een snelheid van 1 Tb/s in 2015 noodzakelijk. In 2020 zal dat 10 Tb/s zijn.

Tsunami

,,Iedereen maakt zich grote zorgen over een tsunami van data,” stelt John D’Ambrosia namens de IEEE-groep. ,,En er zijn veel zorgen over de kosten die dit met zich mee gaat brengen.” Dat is meteen ook de belangrijkste reden dat de IT-industrie liever opschaalt in kleine stapjes. Van de huidige standaard 100 Gb/s naar 400 Gb/s is een enorme technologische sprong waar veel bedrijven bang voor zijn. Argumenten: technologisch te risicovol en daarom vermoedelijk ook te kostbaar. Het parallel draaien van twee standaarden is ook ongewenst.

Toch stelt de IEEE dat een nieuwe standaard – de ‘next generation’ ethernet-standaard – onvermijdelijk is. Een van de grootste providers in de VS, Verizon, heeft zich al bereid verklaard mee te willen werken aan onderzoeken en implementatie van dit nieuwe next gen-ethernet.

ITU

Daarnaast wil IEEE samenwerken met de ITU, het UN-orgaan dat zich bezighoudt met IT en netwerken. Op 23 september zullen de twee organisaties voor het eerst over het onderwerp spreken tijdens de ITU-vergadering in Genève.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.