Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomstoring GrafiX Capelle aan den IJssel datacentrum

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 augustus 2008 08:10 uur

GrafiXAfgelopen vrijdag is een stroomstoring opgetreden in het GrafiX NOC datacentrum in Capelle aan den IJssel. De stroomstoring ontstond door een brand in een (netspanning) stroomverdeler van het pand. Ondanks dat de stroomverdeler zich nog voor zowel de ATS (Automatic Transfer Switch) – die wisselt tussen generator en netspanning – en de UPS-systemen bevindt viel toch de stroom na enkele minuten uit doordat de UPS-systemen uitgeput raakten.

In een e-mail naar de klanten van GrafiX legt directeur Marco van Gink uit dat de stroom is uitgevallen doordat bij de brand in de stroomverdeler een zekeringhouder is beschadigd en daarbij ook een deel van de mespatronen (zekeringen), echter ging over de niet doorgebrande zekeringen toch nog spanning, waardoor de ATS, die de voorkeur heeft voor netspanning bleef “twijfelen” of de netspanning kon worden gebruikt of dat de spanning van de generatoren moet worden betrokken. Hierdoor lukte het de ATS niet om een stabiele voeding aan de UPS-systemen te leveren, die de stroom overnamen maar na 3 minuten uitgeput raakten.

Van Gink heeft het volgende tijdsverloop genoemd in zijn bericht:

  • 19:23u – Netspanning naar UPS valt weg en diesel generator wordt automatisch gestart. UPS wordt niet gevoed wegens een probleem dat hieronder nader wordt toegelicht.
  • 19:27u – UPS schakelt zichzelf uit ivm. ontladen batterijen.
  • 19:51u – Spanning naar UPS handmatig overgezet naar generator spanning.
  • 19:52u – UPS batterijen worden geladen, UPS start en servers krijgen weer spanning.
  • 1952u tot 22:00u – Met de installateur is een manier bedacht om het beschadigde deel te omzeilen om zodoende de UPS weer op netspanning aangesloten te krijgen. Omdat dit een specifiek onderdeel betreft kon dit niet direct worden vervangen voor een nieuw exemplaar.
  • Omstreeks 22:05u – De netspanning is opnieuw ingeschakeld en via de ATS is de UPS terug gezet naar reguliere netstroom. De generator is na het testen van de belasting uitgeschakeld en weer stand-by geplaatst.

Deze week zal de beschadigde stroomverdeler worden vervangen en zullen de servers via de UPS worden overgeschakeld naar generator spanning. Daarnaast zal er in de ATS een timer-module worden ingebouwd zodat deze een bepaalde tijd gefixeerde stroom blijft leveren via de generator zodra deze aanspringt. Als de netspanning dan bijvoorbeeld 1 seconde wegvalt en direct terugkomt, zal de stroom toch een bepaalde periode op diesel blijven draaien. Daarna schakelt hij automatisch weer terug naar netspanning Eneco. Er wordt op die manier een “zekerheids periode” ingebouwd om storingen als deze te voorkomen, liet Van Gink tegenover ISPam.nl weten. Beide ingrepen zullen geen downtime tot hun gevolg hebben.

Sebastiaan Stok, 26 augustus 2008 10:56 am

Zo dat is niet mis :o gelukkig is de brand niet uit geslagen.

Wido, 26 augustus 2008 11:09 am

Ik wil zeker niet Grafix afvallen, maar wat zich hier voor doet, is dit niet iets wat van te voren bedacht had kunnen worden?

Komen deze storingen voor omdat er bij installateurs simpelweg nog te weinig ervaring met DC's is en dat hier gewoon niet aan gedacht wordt?

Het klinkt natuurlijk allemaal erg simpel, maar achteraf praten is natuurlijk altijd makkelijk.

Iemand hier iets meer duidelijkheid over?

robbert, 26 augustus 2008 1:36 pm

@ Wido:


De stroomverdeler was het enige punt wat nog vervangen moest worden binnen het pand. In december 2007 (14e) heeft GrafiX alle voorzieningen in het pand geupgrade om zo in de vraag naar stroom te kunnen voorzien; ook in de toekomst.

De reden waarom de stroomverdeler niet direct in december is vervangen is mij onduidelijk, mogelijk dat deze het wel aan kon?

Het blijft erg vervelend en vooral ook voor GrafiX die met man en macht werkt om de problemen te verhelpen.

Marcel, 27 augustus 2008 10:14 am

Wido,

Ik ben het geheel met je eens.
Bovendien is dit niet de eerste keer dat er een kabel, zekering, of schakelkast het begeeft, iets wat naar mijn inziens duidt op een wederom overbelasting.

Het wachten is momenteel of een failiure in het transformatorhuisje van Eneco.

Daniel Jansen, 1 oktober 2008 2:44 pm

Nou vandaag 1-10-08 was het weer zo ver,

Weer een stroom storing in het datacenter van Grafix Internet BV.

Hebben ze alles kabels vervangen, niet transformator huisje en de ATS vervangen.

maar mijn site is in iedergeval down :-@@@!!!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.