Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe spotgoedkope storagedienst van Amazon in de cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 augustus 2012 08:06 uur

Amazon koopt datacentrum voor clouddienstenAmazon lanceert een nieuwe, spotgoedkope storagedienst in de cloud. Onder de naam Glacier kunnen klanten voor 1 cent per Gb per maand storage kopen. Er zit wel een grote maar aan de dienst: het is echt bedoeld als ‘archive storage’. Data is dus niet meteen beschikbaar.

Amazon heeft meer storageproducten in de cloud, zoals het inmiddels bekende S3 dat al sinds 2010 operationeel is. Deze dienst is juist gericht op het razendsnel beschikbaar maken van data. Hiervoor betaalt de klant gemiddeld 12 cent per Gb/maand bij afname van minimaal 1 Tb aan opslagcapaciteit. De kracht van Simple Storage Solution, zoals S3 volledig heet, is dat data dan meteen beschikbaar is.  Maar Glacier heeft niet voor niets een ijzige naam: Amazon noemt het ‘cold storage’. Dat betekent dat data die door de klant wordt opgevraagd, binnen drie tot vijf uur beschikbaar is voor download.

Gratis

De prijs van 1 cent per Gb/per maand geldt voor het laagste servicelevel. Glacier is zelfs helemaal gratis als iemand tot maximaal vijf procent van het gemiddelde totaalgebruik van de storage opvraagt. Daarboven kost het gebruik 1 cent en loopt het in staffels op. Klanten die dus vaker en sneller data opvragen, kunnen dus nog steeds beter opschalen naar S3, aldus Amazon.

Glacier werkt niet met tapes, aldus Jack Clark van Amazon in een interview met ZDNet. De dienst maakt gebruik van ‘goedkope standaard hardware’, zeer waarschijnlijk SATA-disken met een capaciteit van 3Tb en een lage IO-capaciteit – die is immers voor archive storage niet nodig. Amazon beloofd overigens wel een beschikbaarheid van 99,999999999 procent, door de data voortdurend op twee locaties beschikbaar te hebben.

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...