Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe spotgoedkope storagedienst van Amazon in de cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 augustus 2012 08:06 uur

Amazon koopt datacentrum voor clouddienstenAmazon lanceert een nieuwe, spotgoedkope storagedienst in de cloud. Onder de naam Glacier kunnen klanten voor 1 cent per Gb per maand storage kopen. Er zit wel een grote maar aan de dienst: het is echt bedoeld als ‘archive storage’. Data is dus niet meteen beschikbaar.

Amazon heeft meer storageproducten in de cloud, zoals het inmiddels bekende S3 dat al sinds 2010 operationeel is. Deze dienst is juist gericht op het razendsnel beschikbaar maken van data. Hiervoor betaalt de klant gemiddeld 12 cent per Gb/maand bij afname van minimaal 1 Tb aan opslagcapaciteit. De kracht van Simple Storage Solution, zoals S3 volledig heet, is dat data dan meteen beschikbaar is.  Maar Glacier heeft niet voor niets een ijzige naam: Amazon noemt het ‘cold storage’. Dat betekent dat data die door de klant wordt opgevraagd, binnen drie tot vijf uur beschikbaar is voor download.

Gratis

De prijs van 1 cent per Gb/per maand geldt voor het laagste servicelevel. Glacier is zelfs helemaal gratis als iemand tot maximaal vijf procent van het gemiddelde totaalgebruik van de storage opvraagt. Daarboven kost het gebruik 1 cent en loopt het in staffels op. Klanten die dus vaker en sneller data opvragen, kunnen dus nog steeds beter opschalen naar S3, aldus Amazon.

Glacier werkt niet met tapes, aldus Jack Clark van Amazon in een interview met ZDNet. De dienst maakt gebruik van ‘goedkope standaard hardware’, zeer waarschijnlijk SATA-disken met een capaciteit van 3Tb en een lage IO-capaciteit – die is immers voor archive storage niet nodig. Amazon beloofd overigens wel een beschikbaarheid van 99,999999999 procent, door de data voortdurend op twee locaties beschikbaar te hebben.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.