Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Flinke kapitaalinjectie voor ontwikkeling datacenter zonder SAN of NAS

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 augustus 2012 08:05 uur

In de zoektocht naar middelen om datacenters eenvoudiger te maken van opzet, lijkt het Amerikaanse Nutanix een sterke troef in de markt te hebben: een datacenter zonder noodzaak voor SAN- of NAS-installaties. De troef is in elk geval sterk genoeg voor een kapitaalinjectie van liefst 33 miljoen dollar. Grootste investeerder: Goldman Sachs.

Het gaat om een investering voor het doorontwikkelen en vermarkten van het Nutanix Complete Cluster: technologie voor grote storage-omgevingen, zonder de noodzaak voor SAN- of NAS-installaties.  Het cluster bestaat in basis uit vier x86-machines waarop VMWare’s Hypervisor draait. Daarmee wordt binnen het cluster flash storage aangestuurd over Arista 10GbE-switches. Kern van de oplossing is software van Fusion-IO die het aansturen van massieve flash storage-systemen mogelijk maakt.

IBM
De oplossing is overigens niet uniek. IBM kocht eerder deze maand Texas Memory Systems (TMS) dat een vergelijkbare storage set-up heeft. Het lijkt erop dat Nutanix IBM nu heeft afgetroefd  in het ophalen van serieus geld. De pitch dat het bedrijf een ‘SAN-vrij datacenter’ kan bouwen, trekt een hoop klanten over de streep en dat is voor de investeerders voldoende. Het bedrijf kon dit voorjaar al diverse deals sluiten met federale overheidsdiensten in de VS.

Hadoop
De grootste klapper moet echter nog worden beklonken: de kans is groot dat Hadoop ook gebruik gaat maken van de Nutanix-technologie. Daarmee is het bedrijf ook binnen bij Facebook dat Hadoop inzet om enorme hoeveelheden data snel te verwerken en te distribueren over verschillende datacenters. Facebook maakt nu nog gebruik van conventionele storageclusters, maar met Nutanix zou er een eenvoudiger, snellere en vooral ook goedkopere oplossing zijn voor de dataopslag.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.