Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaanse securityspecialist Schwartau: ‘Herbouw het internet’

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 31 augustus 2012 08:06 uur

Herbouw het internet. Kort gezegd is dat de boodschap die Winn Schwartau zijn toehoorders voor gaat houden tijdens het Data Center World Fall congres dat tussen 30 september en 3 oktober in Nashville wordt gehouden. Volgens Schwartau zijn we aan het dweilen met de kraan open. En wie is Winn Schwartau dan wel? Iemand die het vaker bij het rechte eind heeft gehad.

Schwartau geldt als gezaghebbend securityspecialist en een belangrijk adviseur van Amerikaanse overheidsdiensten. Op zijn eigen site houdt hij nauwgezet alle ontwikkelingen op met name internetsecurity bij. Al vanaf 1991, toen hij de overheid vertelde dat hun systemen een elektronische Pearl Harbor waren. Eenvoudig en snel te vernietigen, verwijzend naar de slag om de Amerikaanse marinehaven die door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. Sinds die tijd waarschuwt en voorspelt hij  aanvallen op internetsystemen.

Economie

,,De cyberoorlog is al twintig jaar bezig, de media brengen er nu eindelijk verslag over uit,” stelt hij in een interview met datacenterknowledge.com. ,,We hebben de boot zo ongelooflijk gemist, dat de beste oplossing is om het internet vanaf de tekentafel opnieuw uit te vinden. Dat is beter dan voortdurend kapotte systemen te repareren.”

Probleem is dat het internet wordt gebruikt voor iets waarvoor het niet is ontworpen, stelt Schwartau. Het internet is ontworpen als platform om data  tussen computers te transporteren. Niet om een economie draaiend te houden. En dat is precies de rol van het internet anno 2012: het bestuurt de reële economie. Zonder het internet, stort dat economische systeem in. Maar juist het internet is het slechts beveiligde stukje van die economie.

Nieuwe backbone

Schwartau is cynisch over securitybedrijven die elk jaar rapporten uitbrengen over de toenemende intensiteit van hacks, maar ondertussen gewoon geld verdienen aan software om die hacks te stoppen. ,,We moeten opnieuw beginnen en iets beters bouwen. Een nieuwe backbone, schaalbaar en veilig. Die security moeten we vanaf het begin inbouwen en niet later toevoegen.”

Tijdens het congres in Nashville zal hij voorspellen dat door de enorme datagroei en het groeiende gebruik van internetdiensten, de gevaren alleen maar groter zullen worden. Sterker: ,,Een solar storm kan ons terugwerpen naar de steentijd.” Hij verwijt overheden en grote IT-bedrijven die voor deze overheden werken dat ze maar wat ‘rondlummelen’. Een drastische aanpak is nodig.

En anders? ,,Dan heb ik gelukkig genoeg tonijn en havermout in mijn garage.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.