Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

8 voordelen van Nederland als ideaal datacenterland

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 september 2012 08:02 uur

Eén op de drie datacenters in Europa staat in de regio Amsterdam. En veel Amerikaanse bedrijven kiezen ook voor Nederland als locatie voor hun Europese datacenter. Wat zijn de belangrijkste pluspunten van Nederland als datacenterland?

De aanwezigheid van één van de belangrijkste internetknooppunten in de wereld, de AMS-IX, speelt uiteraard een belangrijke rol. En dat Nederland een zeer goede netwerkinfrastructuur heeft, is ook geen verrassing. Maar dat verklaart nog niet alles. Dat veel Amerikaanse bedrijven als Terremark, Softlayer en ServInt kiezen voor Nederland als datacenterlocatie heeft meer redenen, schrijft het Nederlands Agentschap voor buitenlandse investeerders NFIA, onderdeel van het ministerie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Ons energienetwerk blijkt een van de betrouwbaarste in Europa. Zowel in het aantal storingen per jaar als in het aantal minuten downtime per jaar, scoort Nederland goed. Daarnaast is elektriciteit in Nederland aantrekkelijk geprijsd. Volgens cijfers van het Europese statistiekenbureau Eurostat van kost 100 kWh alleen in Estland, Bulgarije, Finland, Frankrijk en Roemenië minder dan in Nederland.

Londen is vol
Eric Lisica, VP Datacenter Services Europe bij Terremark, kan meepraten over de beschikbaarheid van voldoende elektriciteit in Nederland. “Londen raakt vol omdat daar voldoende elektriciteit voor een datacenter simpelweg niet meer beschikbaar is. Een locatie van 46 MW is in Londen niet meer mogelijk, maar in de buurt van Schiphol wel”, zo zegt hij.

“Nederland, en vooral de regio Amsterdam, bood ons veruit de beste mogelijkheden voor onze colocatiediensten en de connectie met carriers”, aldus Lisica. Vooral de aanwezigheid van zoveel carriers heeft bij Terremark de doorslag gegeven om voor Schiphol te kiezen als locatie voor het NAP.

Randvoorwaarden
Verder zijn er nog een aantal randvoorwaarden die Nederland interessant maken voor datacenters. Zo speelt het feit dat Nederlanders vaak meerdere buitenlandse talen spreken, een positieve rol. Ook kent Nederland een redelijke economische en politieke stabiliteit en ligt de nadruk op innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien zijn er aantrekkelijke investeringsregelingen, zoals de  Energie Investeringsaftrek (EIA), die het bouwen van een datacenter goedkoper kunnen maken.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...