Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Intel zeer tevreden over test met oliegekoelde servers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 september 2012 08:06 uur

Intel heeft met succes proeven afgerond waarbij servers worden ondergedompeld in olie. De chipmaker is al jaren bezig met de ontwikkeling van nieuwe koeltechnieken, het gebruik van koelende olie is daar onderdeel van. Voor consumenten-pc’s levert Intel al enige tijd inbouwmodules op basis van waterkoeling, maar op grote schaal koelen met vloeistof is een stap verder.

Intel heeft haar technologie gebaseerd op Green Revolution Cooling, dat apparatuur levert om racks met olie te koelen. De chipmaker testte de technologie een jaar lang in het eigen datacenter in New-Mexico. Het grote voordeel van het gebruik van koelende olie is het feit dat datacenters voortaan geen dure koelingsmaatregelen meer hoeven te nemen, waaronder aparte koelapparatuur, verhoogde vloeren en ‘cooling alleys’. Op deze manier kunnen datacenters letterlijk miljoenen besparen op de infrastructuur, aldus Intel. Het bedrijf is buitengewoon tevreden over de testresultaten.

PU
Green Revolution Cooling maakt gebruik van CarnotJet-cooling racks die zijn gevuld met diëlectrische olie. De servers worden verticaal in het rack geplaatst en letterlijk in de olie gedompeld. Een standaard waterpomp zorgt ervoor dat de olie op de juiste temperatuur blijft.  Intel testte de configuratie door twee racks met indentieke servers te plaatsen: een rack werd op de traditionele wijze gekoeld, het ander door Green Revolution. Over het gehele testjaar gemeten kwam de PUE van het Green Revolution-rack niet boven 1.03 uit.

De techniek zal in eerste instantie worden ingezet voor de zogeheten HPC (High Performance Computing)-markt, maar Intel verwacht dat Green Revolution Cooling snel zijn weg zal vinden naar mainstream datacenters.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.