Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Providers hamsteren laatste IPv4-adressen bij RIPE

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 september 2012 10:31 uur

De voorraad van laatste IPv4-adressen die RIPE NCC nog beschikbaar heeft om uit te delen aan providers, neemt hard af. Aan het begin van de maand waren er nog ruim 5 miljoen IPv4-adressen beschikbaar voordat men toekomt aan het laatste grote /8-blok. Opvallend is dat er de afgelopen dagen enkele opvallend grote allocaties door RIPE NCC zijn gedaan. Het meest opvallend is de toekennen van totaal 1,5 miljoen IPv4-adressen aan twee Iraanse providers.

Op 4 september werden er 1.048.576 IP-adressen aan een Iraanse provider toegekend en op 7 september 524.288 IP-adressen aan een andere Iraanse provider. Andere grote toekenningen zijn gedaan op 10 en 11 september aan een Zweedse en een Saudische provider van beide 266 duizend IP-adressen. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere en groot aantal kleine toekenningen van hooguit enkel duizenden IP-adressen.

In een reactie tegenover ISPam.nl laat Axel Pawlik, managing director van RIPE NCC, weten dat de toekenning van 1 miljoen IP-adressen aan één Iraanse provider helemaal niet vreemd is. Immers kent RIPE NCC alleen IP-adressen toe op basis van de regels die de RIPE community heeft vastgesteld. Als gevolg daarvan moet de provider aan bepaalde criteria voldoen en aan kunnen tonen dat hij de IP-adressen ook daadwerkelijk nodigt heeft. Daarnaast wordt sinds kort bij het behandelen van aanvragen voor IP-adressen in paren gewerkt en wordt er pas contact met een aanvrager opgenomen op het moment dat de aanvraag daadwerkelijk wordt behandeld. Dit is volgens Pawlik ook de reden waarom het iets langer duurt voordat een aanvraag voor IP-adressen is behandeld, zoals ook blijkt uit deze grafiek.

Op de vraag wanneer Pawlik verwacht dat de IP-adressen op zullen zijn, stelt hij geen voorspellingen te willen doen over het verloop van de uitgifte van IP-adressen. Zodra de pool met IPv4-adressen bij de laatste /8 aankomt heeft elke provider die aan kan tonen dat nodig te hebben, recht op één blok van 1024 IP-adressen (/22), mits de bewuste provider ook al een blok met IPv6-adressen heeft aangevraagd. Ook providers die al een aanvraag hebben gedaan voor dat de laatste /8 daadwerkelijk is bereikt, krijgen enkel maximaal 1024 IP-adressen uit deze laatste /8, zo legt Pawlik uit.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.