Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DHPA: NTD-procedure moet aangescherpt worden

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 september 2012 08:06 uur

Inbeslagname van apparatuur bij een hoster tijdens een politie-onderzoek, is disproportioneel en onnodig beschadigend voor het hostingbedrijf.

Hostingbedrijven werken loyaal mee aan opsporingsonderzoeken, maar worden daarbij soms onnodig benadeeld. Dat zegt Michiel Steltman, directeur van de Dutch Hosting Provider Assocation (DHPA) die donderdag in Delft de tweede ‘ Techday’ organiseerde.

Hostingbedrijven krijgen soms bezoek van justitie omdat een klant er bijvoorbeeld een site met terroristische inhoud heeft draaien. Het inbeslagnemen van hardware is dan een te zwaar middel om informatie voor het onderzoek te verzamelen, vindt Steltman. Het levert ook risico’s op voor de hoster. “De overheid en de politie weten veel te weinig van virtualisatie. Als je dan hardware in beslag neemt, lopen daarbij veel meer klanten risico op uitval.”

De hoster kan ook in overleg een site of een klant offline halen, zonder dat andere klanten daar de dupe van zijn. Als voorbeeld van hoe het niet moet, noemt Steltman de actie tegen de filesharingsite Megaupload.

Aanscherpen
De DHPA is groot voorstander van de Notice and Takedown-procedure, maar wijst alle plannen waarbij hosters worden gedwongen om te controleren wat voor inhoud er bij hun klanten draait, van de hand.

“In de evaluatie van de NTD, later deze maand, willen we daarom een aantal principes aanscherpen”, zegt Steltman. “Zo zou er een wettelijke basis moeten komen voor het omgaan met onrechtmatige inhoud op internet. Als er wordt ingegrepen moeten hosters worden gevrijwaard van claims van derden. En ook moeten hostingbedrijven voldoende worden gecompenseerd voor de kosten die zij daarbij maken, aldus de DHPA-directeur.

Op 28 september discussieert de brancheorganisatie over de NTD tijdens het NLIGF event in Den Haag.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.