Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Oprichters Gerben van der Veen en Peter Batenburg verlaten Proserve

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 21 september 2012 08:04 uur

Gerben van der Veen en Peter Batenburg die in 2000 Proserve hebben opgericht, gaan zich volledig richten op het uitbouwen van datacenterbedrijf Dataplace. Onlangs ging Proserve, waar zij leiding aan gaven, een nauwe samenwerking aan met branchegenoot IT-Ernity.

Bij de samenwerking die per 1 september inging, heeft Sebastiaan de Koning, managing director van IT-Ernity uit Zwolle, de rol van Gerben van der Veen als managing director van Proserve overgenomen. Ook de rol van technisch directeur Peter Batenburg is voorbij bij Proserve.

“We zijn nooit zo met de verkoop van Proserve beziggeweest, maar we kennen IT-Ernity al lang en vonden dit een goed moment. Hard werken is leuk, maar ergens ligt een grens”, vertelt Van der Veen in gesprek met ISPam.nl. “Het werd ook iets te veel met Proserve, Dataplace, een privéleven en met sociaal-maatschappelijke functies”, bekent hij. “Bovendien ligt ons hart (van Peter Batenburg en Gerben, red.) toch meer bij het opbouwen van nieuwe producten.”

Batenburg en Van der Veen zijn de oprichters van Proserve dat officieel op 15 september 2000 van start ging. In 2009 ontstond het idee om een eigen datacenter te starten. Dat werd Dataplace, dat in het voorjaar van 2011 werd geopend.

Naam blijft bestaan
Bij de ondertekening van het samenwerkingscontract is afgesproken dat beide bedrijfsnamen blijven voortbestaan, zegt Van der Veen. Er verandert eigenlijk niets, niet voor de medewerkers en ook niet voor de klanten, stelt hij. “We hebben al een jarenlange band met IT-Ernity. En ook na ons vertrek blijft Proserve een grote klant voor Dataplace.”

Volgens Van der Veen zijn er veel partijen in de hostingmarkt die doen aan ‘voetje vrijen’. Hij verwacht dan ook meer van dergelijke samenwerkingen of overnames. Deze samenwerking moet leiden tot een synergie die moet leiden tot betere dienstverlening naar de klant.

Remon, 21 september 2012 10:23 am

Is dit een direct gevolg van de dalende omzet en de security problemen waarmee proserve meermaals negatief in het nieuws kwam?

Sandra Ottens, 21 september 2012 2:50 pm

Er is geen sprake van een dalende omzet van proserve. De security issues waarmee proserve te maken heeft gehad de afgelopen tijd zijn opgelost. Elke ISP heeft wel met enige regelmaat te maken met (security)issues. Snel handelen, openheid en oplossingsgericht bezig zijn, zo als proserve doet, maken het verschil.
Juist de samenwerking met IT-Ernity maakt dat er synergie ontstaat en dit is weer positief voor de dienstverlening naar onze klanten. Dit is de reden waarom er voor deze stap is gekozen.

Pieter, 22 september 2012 10:17 pm

Het vreemde is waarom zou je een goed lopend bedrijf opgeven, immers een goed lopend bedrijf bedruipt zich zelf. Dat de naam blijft bestaan is farce majeure en een gemaakte keuze om niet meer schade toe te brengen aan de bedrijfsnaam Proserve. Samenwerking zoals het is omschreven is dan ook de overbekende voorloper van een volledige (stille) overname van een bedrijf.

Dergelijke overname of zoals men het ook wel noemt "samenwerking" is niet altijd toe te juichen en zeer zeker ook niet altijd even succesvol, vaak zijn het noodzakelijke sprongen.

Paul Bergsma, 24 september 2012 12:35 am

Wat vreemd Gerben van der Veen en Peter Batenburg die open een datacenter en op eens laten ze hun vertrouw klanten in de steek. Peter Batenburg had altijd grote slechte verhalen in allerlij blog's over de collegas datacenter en op verdwijnd hij. Vandaag de vertrouw locale datacenters zijn : BIT, interconnect, Datahouse en previder.

Benny, 24 september 2012 11:20 am

@paul

Hallo Salvatore, Je ziet het direct aan de grammatica.
Leuk geprobeerd!

Joep Govers, 24 september 2012 10:55 pm

Dag Salvatore,

Dat je uberhoubt je eigen datacrap centers tot vertrouwde datacenters durft te benoemen is wel van zeer laag niveau. Je zou het eens moeten vergelijken met de andere die je noemt.
Je weet zelf dat het nog maar een kwestie van tijd is voordat er meer van datahouse gaat sluiten, kijk bijvoorbeeld naar spijkenisse.

Beetje sneu om zomaar mensen af te kraken die een bedrijf tot zon groot succes hebben groot gebracht. En nu naar mijn idee een verstandige keuze hebben gemaakt.

Bram, 25 september 2012 7:16 am

Is Salvatore de nieuwe eigenaar van Dataplace? Werkt Gerben van Veen nu voor Salvatore bij Datahouse?

Rik, 25 september 2012 10:56 am

@ Bram: LOL!!!

Nou jongens, zo is het wel genoeg he, gedraag je!

Sal, 25 september 2012 7:41 pm

?

Rolf, 25 september 2012 9:46 pm

Van IRC: wat is de overeenkomst tussen Dataplace, Databarn en Datahouse? Ze hebben allemaal race auto's!

Money well spent!

Rolf Ook, 27 september 2012 9:15 am

Gehoord: wat is de overeenkomst tussen Dataplace, Databarn en Datahouse? Ze hebben allemaal maar één generator in het datacenter. Maar wel geld voor dure auto's van de eigenaar.

Is dat echt zo?

niet belangrijk, 27 september 2012 10:15 pm

Hier spreekt een klant van Dataplace die al sinds de opening gebruik maakt van het datacenter:

Dataplace heeft op-dit-moment één generator inderdaad. Die overweging is in het begin gemaakt omdat het geld op dat moment beter in andere zaken van het datacenter gestoken kon worden. Daar zijn ze heel eerlijk en open in. We praten hier niet over over een kant-en-klaar huurpand wat als datacenter ingericht is, maar over een pand dat helemaal vanaf de eerste paal als een datacenter gebouwd is. Zoiets kost nu eenmaal geld, en vooral hoe het in Dataplace opgezet is.
Het is tenslotte gewoon een nieuwe generator en engineers testen vanaf het begin al iedere week de generator door middel van onbelaste testen, belaste testen, en de kwartaallijkse blackbuilding test.
Ik heb inmiddels bericht gekregen dat de tweede generator enkele weken geleden besteld is en binnen enkele weken geleverd zal worden. Ook is de bouw van de tweede zaal in gang gezet. Ik denk dat de meeste van jullie zich vergissen wat zo'n generator kost. Er zijn ook genoeg datacenters die geen nieuwe generators gebruiken, dit is bij Dataplace niet het geval. Mij is verteld dat de generators die Dataplace gebruikt zo'n €850.000 per stuk kosten.

Ik stel voor dat mensen als Rolf, maar natuurlijk ook andere mensen eens een rondleiding aanvragen bij Dataplace om alles met eigen ogen te zien. Ik snap uberhaubt niet dat Dataplace vergeleken wordt met bijvoorbeeld Datahouse. Het feit dat Salvatore hier onder een andere naam gaat posten zegt al genoeg lijkt me.

De stap die Gerben en Peter hebben gemaakt is zeker geen verkeerde stap en zeer begrijpelijk. We leven nu eenmaal in Nederland, dat een ander nooit iets gegund wordt en er meteen modder gegooid wordt. Gerben en Peter willen graag nieuwe dingen groot en tot een succes brengen. Ze waren nu alleen maar bezig met het managen van Proserve. Dat er sprake is van een omzetdaling is ook onzin. Er zijn weinig bedrijven die een groei doormaken in deze tijd net als Proserve.
Proserve is in goede handen van Sebastiaan van IT-Ernity.

We hebben gebruik gemaakt van vele datacenters in Nederland, maar bij Dataplace is alles helemaal tot in de puntjes in orde. Ben voor de grap maar eens aanwezig bij de blackbuilding test. Je zult dan zien dat er van ieder onderdeel in Dataplace een engineer aanwezig is om alles te controleren. Ik sprak iemand van Stulz Airco's en vertelde me dat hij tot nu toe nog bij iedere blackbuilding test aanwezig is geweest (meer dan 5 keer al) en dat er nog nooit wat mis is gegaan, maar toch iedere keer moet blijven komen. Dit komt zelden voor bij andere datacenters waar hij kwam vertelde hij me. Zo hoort het natuurlijk ook, maar dit gebeurd bij veel datacenters niet.

Dataplace / Proserve heeft mij niet gevraagd om dit te schrijven. Ik volg dit artikel en de reacties al een tijdje, en het slaat gewoon helemaal nergens op. Gerben en Peter hebben dit helemaal niet verdiend, wat hun de afgelopen jaren bereikt en gedaan hebben mag best eens overnagedacht worden.

Om even op het raceteam verhaal in te gaan. Wat Datahouse in 1 race steekt / stak (want schijnbaar heeft Datahouse een betalingsachterstand) kan Gerben 1.5 jaar voor rijden. Het zijn tenslotte geen dure auto's waar Proserve mee raced.

Erik, 28 september 2012 11:42 am

De generators die Dataplace gebruikt kosten echt geen 850.000 euro. Dit is waarschijnlijk 'gewoon' een SDMO als in veel nieuwe datacenters, en die zijn prima, maar zitten onder de ton.

Rik, 28 september 2012 11:55 am

Nieuwe generators onder de ton?

Dit soort jongens (deze vermogens) lijkt me dat zeer onwaarschijnlijk. Eerder richting 4-5 ton.

Er is ook helemaal niets met het hebben van 1 Gen. Ze geven duidelijk aan 1 feed 'No-Break' en 1 feed 'Short-Break'. Beter ga je het in de meeste gevallen niet aantreffen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.