Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Datacenters verbruiken 2% van alle energie in de VS’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 september 2012 08:02 uur

Een nieuw onderzoek toont aan wat voor energievreters datacenters zijn. In de Verenigde Staten zouden datacenters in 2010 bij elkaar 76 miljard kilowattuur (kWh) hebben verbruikt. Dat komt neer op ongeveer 2 procent van het totale energieverbruik in de VS.

Dat blijkt uit een onderzoek dat consultants van McKinsey & Company in opdracht van The New York Times wereldwijd hebben uitgevoerd.

Volgens McKinsey gebruiken datacenters slechts 6 tot 12 procent van hun energie om hun servers te voeden en te laten werken. De rest van de energie is nodig om servers stationair te laten draaien en om te kunnen ingrijpen bij incidenten zoals een servercrash. Uiteraard wordt de energie in datacenters niet alleen gebruikt voor de servers. Ook de koeling, accu’s en ups-systemen verbruiken de nodige kWh’s.

Volgens de onderzoekers kan één enkel datacenter evenveel energie verbruiken als een middelgrote stad. Dankzij onze grote honger aan data met sites als Facebook, komen er steeds meer energieslurpende datacenters bij. Wereldwijd zouden er circa 3 miljoen datacenters zijn, van verschillende soorten en formaten. “Deze datacenters verbruiken wereldwijd ongeveer 30 miljard watt aan elektriciteit. Dat is ongeveer net zoveel als de energie die wordt geproduceerd door 30 kerncentrales”, aldus McKinsey & Company.

Lichte verbetering
De cijfers over de datacentermarkt worden door McKinsey sinds 2008 bijgehouden. Toch zijn de bevindingen enigszins beter dan vier jaar geleden. De energie die voor actieve servers wordt gebruikt, is iets lager dan in 2008, aldus de krant.

McKinsey mag vanwege de vertrouwelijkheid geen namen noemen van datacenters die voor het onderzoek onder de loep zijn genomen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.